Hram Svete Petke na vojničkom groblju u Sokocu proslavio hramovnu slavu

0

SOKOLAC – Hram Prepodobne mati Paraskeve – Svete Petke koji se nalazi na vojničkom groblju „Mali Zejtinlik“ u Sokocu, juče je proslavio hramovnu slavu. Obilježavanje slave počelo je služenjem Svete arhijerejske liturgije, koju su služili sokolački sveštenici zajedno sa sveštenicima iz Valjeva i Pala.

Tokom Svete liturgije prisutnim vjernicima se obratio protojerej-stavrofor Momir Vasiljević sa Pala. Govoreći o životu Svete Petke i uznoseći molitve ovoj poštovanoj svetiteljki, on je rekao da je na današnji praznik posebno veliko okupljanje pobožnog pravoslavnog hrišćanskog naroda u rumunskom gradu Jašiju, gdje počivaju čudotvorne mošti Svete Petke.

Slobodan sam da izrazim želju, da bratstvo ovog hrama zajedno sa našim Gospodinom Nikolajem uputi molbu Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi da se kada bude osvećenje ovog hrama donesu mošti Svete Petke ili da se donese Pokrov svetih moštiju Svete Petke iz Beograda, koji bi tu ostao da se čuva, ovdje na vojničkom groblju u Sokocu, gdje počivaju srpski vojnici i spasitelji, istakao je protojerej-stavrofor Vasiljević.

Nakon liturgije obavljeno je lomljenje slavskog kolača i litija oko hrama. Slavski kolač, žito i svijeću pripremila je porodica Vojka Terzića iz Sokoca, koji je prošle godine prihvatio da bude kum hramovne slave.

Kumovi hramovne slave za narednu godinu biće brat i sestra Drago i Ivana Topalović iz Sokoca.

Poslije slavskog obreda, služen je pomen ispred centralnog krsta za 956 poginulih boraca sa prostora Sarajevsko-romanijske regije koji su poginuli u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Sveta prepodobna majka Paraskeva, u srpskom narodu poznata kao Sveta Petka, hrišćanska je svetiteljka iz 11. vijeka.

(www.palelive.com / www.opstinasokolac.net)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments