Holandski eksperti iz oblasti pčelarstva u Sokocu

0

SOKOLAC – Načelnik opštine Sokolac, Milovan Bjelica, juče je primio eksperte iz oblasti pčelarstva Lendert Levena i profesionalnog pčelara iz Holandije Joroena Vorsoma, specijalistu za polinaciju i markenting u pčelarstvu. Posjeta je organizovana u okviru stručnog predavanja koja su sinoć u organizaciji Savaza udruženja pčelara Republike Srpske i Udruženja pčelara „Glasinac“ Sokolac, stručnjaci iz Holandije održali za pčelare Sarajevsko-romanijske regije.

Načelnik opštine Milovan Bjelica, goste iz Holandije je upoznao sa aktivnostima na pripremi i realizaciji niza projekata koji su najvećim dijelom vezani za nastojanja na unapređenju poljoprivredne proizvodnje.

Bez obzira na druge mogućnosti, naša najveća šansa za razvoj i novo zapošljavanje je poljoprivreda u okviru koje, svakako treba istaći pčelarstvo. Imamo čistu i zdravu sredinu. Imamo udruženje pčelara koje može biti za primjer svim drugim udruženjima i organizacijama. Imamo ozbiljne i stručne ljude koji mogu, uz pomoć opštine, države i kroz ovakva predavanja pčelarstvo podići na znatno viši novo.

Mi te preduslove moramo iskoristiti kako bi naši ne samo pčelarski već i drugi proizvodi našli mjesto na tržištu. Proizvodnja zdrave hrane je naša budućnost u stvaranju boljih uslova za rad i život u ovoj sredini. Nastojimo i našu turističku ponudu unaprijediti i učiniti dostupnom široj javnosti. U tom cilju već smo angažovali niz eksperata iz raznih oblasti, pa nam je i ova radna posjeta stručnjaka iz Holandije dobro došla, rekao je između ostalog Bjelica.

Ekspert za bolesti i zdravstvenu zaštitu pčela, Leendert Leven, bio je prijatno izneneđen aktivnostima koje lokalna zajednica čini na unapređenju poljoprivrene proizvodnje.

Holandska nevladina organizacija „Agritera“ u okviru koje je i upriličena posjeta pčelarima Republike Srpske, ima ozbiljne namjere da sarađuje sa pčelarima i ostalim poljoprivrednim proizvođačina. Malo je sredina koje imaju ovakve resurse za proizvodnju zdrave krane. I zato vjerujem da ovi vrijedni ljudi mogu daleko više proizvoditi a njihovi proivodi biti prepoznatljivi na evropskom tržištu.

Sigurno je da ću se u Holandiju vratiti sa mnogo lijepih utisaka i našoj organizaciji predložiti određene smjernice daljeg unapređenja saradnje, rekao je Leven.

U toku jučašnjeg dana ekspreti iz Holandije, zajedno sa predsjednikom Savaza udruženja pčelara Republike Srpske, Radivojem Maksimovićem, i predstavnicima Udruženja „Glasinac“ posjetili su nekoliko ovdašnjih pčelara, kako bi se upoznali sa situacijom na terenu, nakon čega su u Upravnoj zgradi AD „Romanijaputevi“ održali predavanja o bolestima pčela i kako doći do kvaliteta i kvantiteta pčelinjih proizvoda prema standardima Evropske inije.

(www.palelive.com / www.opstinasokolac.net)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare