Hodočašće 2009

0

Već dvije godine grupa bivših boraca iz Istočnog Sarajeva i Čajniča ide na hodočašće u Manastir Ostrog, pješke.Taj nesvakidašnji put počinjali su iz crkve Svetog Đorđa iz Lukavice i putem preko Trnova do Srbinja. Tu im se u Bogosloviji pridružuju braća iz Čajniča. Odatle su, prve godine preko Šćepan polja i Nikšića stigli u Manastir a prošle godine su išli preko Gacka, Bileće i Trebinja, 315 km. Sve osim snijega ih je pratilo uz, naravno, oduševljenje svih koji su saznali ko je čudna osmorka koja ide pješke kroz mjesta blizu kojih i nema nikakve civilizacije. Od crkve pored groblja na kojem su sahranjeni neki njihovi saborci pa preko rodnog mjesta Svetog oca Vasilija preko hercegovačke Gračanice pa do mjesta gdje počivaju Svete mošti Vasilija Ostroškog.

Ove godine put će se odvijati preko Romanije, Rogatice, Čajniča gde se prudružuju prijatelji iz Čajniča i dalje preko sjevera Crne gore. Možda se već neki pitaju kakva je svrha i poenta ovakvog poduhvata? Odgovor ovih hodočasnika je sledeći. Neka svako radi na promociji svoje vjere, svoga grada i na kraju krajeva povezivanja naših gradova sa jednim od najvećih svetinja Srpskog naroda. Možda je teže opisati sva osjećanja nego prepješačiti ovaj put.

Ovom prilikom pozivamo sve koje žele i koji mogu i koji se osećaju sposobnim da nam se pridruže. Od 8 momaka koji su prošle godine prepješačili 315 km, trojica su 100% ratni vojni invalidi. Pa ako su mogli oni onda šta vi čekate. Citiraću samo jednog sveštenika iz Bogoslovije koji je rekao: „Braćo težak ste krst stavili na leđa.“ Poziv završavamo činjenicom da je samo nekoliko ljudi sa Romanije pješke stiglo do Ostroga.

Slobodni smo i da zamolimo sve one koji mogu da pomognu ovo hodoćašće, malo hrane, malo goriva za kombi koji vozi hranu i ostale potrebštine i malo novca za usputne troškove. Jedino što vam za uzvrat hodočasnici mogu obećati jeste to da će se za vas pomoliti u Manastiru.

Na hodočašće će krenuti, iz Čajniča: Slobodan Perendija Bobe, Radomir Živković Žika, Tomislav Šubara i Radenko Mašić. Iz Istočnog Sarajeva: Predrag Blagovčanin Bata, Ostoja Medić, Aleksandar Pajić, Nikola Trgovčević i Igor Vukašinović. Za krst časni i slobodu zlatnu!

Ako želite da pomognete hodočašće obratite nam se na naš e-mail, kako bi dobili kontakt informacije.

Fotografije sa Hodočašća 2008. godine, možete pogledati u našoj fotogaleriji.

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare