Hipo banka „skinula“ 140.395 evra

0

ZVORNIK – Hipo Alpe Adria banka a.d. Banjalika danas je na nezakonit način sa računa privrednog društva „Alumina“ iz Zvornika „skinula“ 140.395,57 evra, saopšteno je iz „Alumine“.

Hipo banka je prinudnim putem podnošenjem mjenice, sa transakcionog računa privrednog društva „Alumina“ iz Zvornika „skinula“ navedni novac po osnovu jemstva „Alumine“, a po kreditu „Birča“ u stečaju, na osnovu obračunskih zateznih kamata bez pravnog osnova.

Iz „Alumine“ je navedeno da je, i pored upozorenja stečajnog upravnika Fabrike glinice „Birča“ u stečaju, navedena mjenica podnijeta na naplatu bez pravnog osnova.

Nakon otvaranja stečaja u Fabrici glinice „Birač“ u aprilu 2013. godine, „Alumina“ je preuzela da izvrši obavezu plaćanja duga „Birča“ iz 2003. godine, za koji je „Alumina“ bila jemac u cjelokupnom iznosu od 1,836 miliona KM kroz plaćanje u 18 mjesečnih rata.

„Alumina“ je u potpunosti izmirila taj dug, da bi nakon toga Hipo banka bez pravnog osnova obračunala zatezne kamate i nezakonito iskoristila mjenicu kao intrument obezbjeđenja plaćanja, navodi se u saopštenju.

„Teškom zloupotrebom položaja i aktiviranjem mjenice Hipo banka Banjaluka je na nezakonit način sebe kao povjerioca Fabrike glinice ‘Birač’ u stečaju stavila u povoljniji položaj u odnosu na ostale povjerioce i time nanijela štetu privrednom društvu ‘Alumina'“, navodi se u saopštenju.

„Alumina“ će biti prinuđena da naknadu štete prouzrokovane neosnovanim aktiviranjem mjenice, traži putem nadležnog suda podnošenjem tužbe.

O ovom postupku Hipo banke obaviješteni su Agencija za bankarstvo Republike Srpske i poslovni partneri privrednog drušva „Alumina“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare