Hiperbarična komora počela sa radom

0

ISTOČNO SARAJEVO – U Bolnici „Srbija“ u Istočnom Sarajevu počele su terapije u hiperbaričnoj komori sa čistim kiseonikom pod povišenim pritiskom, rekla je Srni specijalista fizikalne medicine i hiperbarične medicine Aleksandra Golijanin Magazin.

Ona je naglasila da hiperbaričnu komoru mogu da koriste pacijenti sa uputnicama, a i oni koji sami snose troškove.

Magazinova je istakla da su već u oktobru mogli da počnu sa terapijom kiseonikom, ali su, zbog epidemije virusa korona, tek sada počeli da je primjenjuju.

Ona je podsjetila da su pacijenti do sada išli u Bolnicu u Foči, a sada tu uslugu mogu da dobiju i u Bolnici „Srbija“.

Prema njenim riječima, pacijentima koji leže u bolnici Fond zdravstvenog osiguranja odobrava 10 tretmana po jednom pacijentu, a postoji i komercijalni dio gdje mogu doći ljudi sa strane i platiti 80 KM po jednom tretmanu.

Ona je navela da tretman traje jedan čas, prate se svi vitalni parametri i pacijent je stalno pod nadzorom tehničara.

„Da bi pacijent ušao u hiperbaričnu komoru mora da ima osnovne laboratorijske nalaze, pregled interniste, EKG srca, rendgen pluća. Mora da ima i pregled otorinolaringologa da se vidi kakve su mu bubne opne zbog izjednačavanja pritiska u komori“, naglasila je Magazinova.

Magazinova je ukazala da hiperbarična komora pomaže osobama koje boluju od dijabetesa, koji ima mnogo komplikacija, kao i pacijentima koji imaju razna akutna stanja, kao što je nagla nagluvost, sljepilo, stanja poslije moždanih udara, multipla skleroza, reumatodni artritis, psorijazni artritis, razni artritisi.

„Mnoga stanja dolaze u obzir i u svakoj grani medicine možete da nađete indikacije za hiperbaričnu komoru“, naglasila je Magazinova i dodala da u hiperbaričnoj komori kisoenik pod povišenim pritiskom dospijeva tamo gdje normalna cirkulacija ne bi mogla da dobavi kiseonik.

Ona je nagalsila da je minimalno 10 procedura, a napravili su i prospekte sa uputstvima za pacijnte, u kojima je sve ukratko opisano.

Sve informacije o terminima i cijenama mogu se dobiti putem broja telefona 057/325-302.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare