Hiljadu vreća pijeska u slučaju poplava

0

ZVORNIK – Štab Civilne zaštite opštine Zvornik usvojio je danas Plan zaštite od poplava radi potencijalnih opasnosti od topljenja snijega i mogućih poplava na zvorničkom području.

Šef opštinske Civilne zaštite Rajko Jurošević rekao je novinarima nakon sjednice da je preduzeto niz aktivnosti preventivnog djelovanja u tom pravcu, podsjetivši da je već napunjeno hiljadu vreća sa pjeskom, dok su materijalno-tehnička sredstva u fazi remonta.

On je naglasio da su obaloutvrde Drine nizvodno od Zvornika, odnosno na području Tršića, Tabanaca i Roćevića, uništile poplave u decembru 2010. godine, čime su ova naselja, u slučaju novih poplava, skoro nezaštićena.

„Na tim područjima skoro da ne postoji obala pa može doći do daljeg urušavanja poljoprivrednog zemljišta ili pomjeranja korita Drine prema naseljima“, ocijenio je Jurošević.

On kaže da će biti upućen zahtjev Agenciji za riječni sliv Drine i Save da se prioritetno uradi obaloutvrda Drine na ovim područjima, jer je to u njihovoj nadležnosti.

Podsjetivši da je iz budžeta opštine Zvornik za ovu godinu planirano 180.000 KM za održavanje vodoprivrednih objekata, Jurošević je rekao da će najviše tih sredstava biti utrošeno za sanaciju bujičnih vodotoka rijeka Sapne i Hoče.

„Ove rijeke su sklone naglom izlivanju iz korita, praveći ogromne štete poljoprivrednom zemljištu“, rekao je Jurošević i naglasio da je u dosadašnjem periodu dosta urađeno na sanaciji obala ovih rijeka na najurgentnijim lokacijama.

Štab opštinske Civilne zaštite održao je redovnu sjednicu, povodom 1. marta – Međunarodnog dana Civilne zaštite na kojoj su analizirane i aktivnosti u vezi nedavnih snježnih padavina.

DRINA U KORITU, BEZ POVEĆANOG VODOSTAJA

Protok Drine na Hidroelektrani Mali Zvornik trenutno iznosi 628 metara kubnih u sekundi i još nije dostigao instalisanu projektovanu snagu, rečeno je Srni u ovoj hidroelektrani.

„Dotok Drine u akumulaciono jezero nije povećan, odnosno na nivou je protoka i nema opasnosti od poplava“, ocjenjuju u Hidroelektrani.

Snijeg, koji se topi, samo je doprinio da se Drina vrati u normalnu granicu protoka, jer je dugotrajna suša uticala da protok ove rijeke, sve do sniježnih padavina, bude na granici biološkog minimuma.

Trenutni protok vode na Hidroelektrani Bajina Bašta iznosi oko 330 metara kubnih u sekundi, dok će večeras biti povećan na oko 500 metara kubnih u sekundi.

Protok Drine na Hidroelektrani Bajina Bašta je u normali i nema opasnosti od poplava.

U Civilnoj zaštiti Zvornik saopšteno je da se preduzimaju potrebne mjere u slučaju da dođe do naglog topljenja snijega ili kišnog vremena u slivu rijeke Drine.

Izražavajući nadu da do toga neće doći, iz Civilne zaštite navode da se pripremaju za povećan vodostaj poučeni iskustvom iz decembra 2010. godine, kada je protok na Hidroelektrani Mali Zvornik iznosio više od 4.000 metara kubnih u sekundi.


(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare