Herojstvo odbrane nosilo velike žrtve

0

SOKOLAC – Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske (RS) Petar Đokić izjavio je danas, na svečanosti obilježavanja 17 godina od kako je odbijena posljednja u nizu vojnih operacija na Sarajevsko-romanijsku regiju, da je to veliko herojstvo pretvoreno u ogromne žrtve sa 4.000 poginulih i više od 10.000 ranjenih boraca.

U porti manastira Svetog velikomučenika Georgija na Ravnoj Romaniji kod Sokoca, Đokić je rekao da nas to sve skupa opominje i obavezuje da pamtimo i ističemo njihovo herojstvo.

Ministar Đokić je napomenuo da je put Srpske trajno nezavisna država srpskog naroda i svih onih koji žele da žive u njoj, a cilj je da Republika Srpska ima pravo na svoj izbor i pravo da sama uređuje život i svoju budućnost.

Đokić je napomenuo da je novi Zakon o pravima boraca obezbijedio 13.600.000 KM više novca u odnosu 2011. godinu za nova prava boračkih kategorija.

Služenjem parastosa za poginule borce i polaganjem vjenaca na centralni krst na Vojničkom spomen-groblju „Mali zejtinlik“ na Sokocu je danas počelo obilježavanje 17 godina od odbrane Sarajevsko-romanijske regije.

Parastos je služilo lokalno sveštenstvo, a vjence su položili resorni ministar Đokić, delegacije predstavnika srpskog narod u zajedničkim institucijama BiH, delegacija opština grada Istočno Sarajevo, Boračke organizacije RS, Saveza logoraša RS, Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila i drugi.

{denvideo http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=P1H2kJCc0YA}

Na ovom groblju sahranjeno je 957 poginulih boraca sa ove regije u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

U manastiru Svetog velikomučenika Georgija na Ravnoj Romaniji kod Sokoca svetu liturgiju služilo je sveštenstvo Mitropolije dabrobosanske.

Na unutrašnjim zidovima ovog hrama upisano je oko 4000 imena poginulih boraca sa prostora Srajevsko-romanijske regije u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Na svečanosti su govorili predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Pantelija Ćurguz i načelnik opštine Sokolac Dušan Kovačević.

U umjetničkom programu „Jeka gore Romanije“ učestvovali su etno-grupa „Rusalke“ iz Istočnog Sarajeva, književnica Dara Sekulić koja je kazivala pjesmu „Jeka gore Petrove“, Aleksandra Mitrić Štifanić koja je govorila pjesme Desanke Maksimović „Sjećanje na zavičaj“ i Đure Jakšića „Otadžbina“, kao i izvorna ženska grupa iz Istočnog Sarajeva.

Organizator ove manifetsacije je Odbor za njegovanje oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments