Grujić: “Stid i mjesečina” – zbirka poezije o tragičnosti srpskog naroda

0

Književnik i publicista Željko Grujić sa Pala dobitnik je ovogodišnje “Vidovdanske povelje” za zbirku pjesama “Stid i mjesečina” u kojoj, kako kaže, najviše dominira poezija o kosovskom boju i tragičnosti srpskog naroda koji se vijekovima borio za slobodu i otadžbinu.

Povelja će mu biti uručena sutra na Sokocu na centralnoj pjesničkoj večeri “Vidovdanskih pjesničkih susreta na Romaniji”.

Grujić je zahvalio Književnom klubu “Romanija” i Opštinskom odboru Srpskog prosvjetnog kulturnog društva “Prosvjeta” sa Sokoca, koji su organizatori ove manifestacije koja traje već 26 godina.

“Kada sam saznao da sam dobitnik jednog tako značajnog priznanja kao što je ‘Vidovdanska povelja’ bio sam prijatno iznenađen. Nisam očekivao, obzirom da me nema u javnost i što sam po svom karakteru čovjek okrenut intimi, a ne samoreklamiranju i estradi. Više me ima na pjesničkim manifestacijama van Republike Srpske, nego unutar nje. Činjenica je, kao što kaže naš narod, da je najteže biti prorok u svom selu, a ja sam autohtoni Romanijac”, rekao je Grujić za Srnu.

Kako stari, kaže Grujić, sve više je okrenut “bogočovječanskoj realnosti ili intimizmu, nekoj poetici iskupljenja i smirenja”, te tako i u njegovoj poeziji preovladavju uglavnom duhovne teme i samopreispitivanja koje je kod njega stalno prisutno.

“Pitam se da li je moj pjesnički dar blagoslov ili prokletstvo? Kada bih znao da je prokletstvo ne bih nikada ništa pisao. Stalno sam u nedoumici i tu neodumicu ću odnijeti u grob. Ne pišem i nemam predumišljajnu poetsku matricu, rapsodičan sam i po karakteru, i svaka moja zbirka je komponovana kao vrsta rapsodije”, istakao je Grujić.

On je podsjetio da je 2000. objavio zbirku pjesama “Ruže Jerihona” za koju je na Sarajevskim danima poezije 2001. dobio nagradu “Pjesnik – svjedok vremena”, a ova zbirka je proglašena i najboljom knjigom pjesama u Republici Srpskoj koja je objavljena u 2000. godini.

Zbirka pjesama “Stid i mjesečina” objavljena je nakon 12 godina u izdanju Narodne biblioteke Pale, koja je ujedno prva knjiga sa kojom je ova ustanova otvorili izdavačku djelatnost.

Grujić je rekao da ima napisane još dvije knjige koje su u štampi. Jedna od njih je “Otadžbina i oceubice” koja je neka vrsta njegovog rezimea o ratovima i svemu onome što se događalo u proteklim ratnim vremenima, a izdavač bi trebalo da bude Srpsko prosvjetno kulturno društvo “Prosvjeta”.

Druga knjiga je “Ubi me nejaka riječ” u kojoj su sadržane Grujićeve besjede, osvrti, prikazi, eseji… Grujić očekuje da će jedna od ove dvije knjige svjetlo dana ugledati ove godine.

Željko Grujić rođen je 1961. godine u Sarajevu. Djetinjstvo je proveo u romanijskom selu Kostreša, opština Pala. Objavio je knjige pjesama: “Soneti saučešća” /1996/ i “Ruže Jerihona” /2000/, te knjigu publicističkih tekstova “Krstonoše i sizifovci” /1997/. Živi i radi na Palama.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments