Grip puni ambulante Doma zdravlja

0

SOKOLAC – Broj oboljelih od virusa gripa na području opštine Sokolac je mnogo veći nego u prethodnim sezonama, ali do sada nije zabilježen slučaj sa težim komplikacijama niti je laboratorijski potvrđeno kod bilo kog pacijenta prisustvo H1N1 serotipa, rekla je Srni direktor Doma zdravlja “Dr LJubomir Ćeranić” Adrijana Stanar.
Iako se ovih dana u ambulante porodične medicine dnevno javlja 25 do 30 pacijenata, ukupan broj oboljelih, kaže ona, za sada je nemoguće navesti jer svaki čas raste.

Ona je dodala da će na kraju mjeseca pregled prijavljenih pacijenata oboljelih od gripa domovima zdravlja saopštiti Institut za javno zdravstvo Republike Srpske.

“Može se reći da je aktuelan virus gripa nešto agresivniji za razliku od prethodnih godina, obuhvata sve starosne grupe i prepoznatljiv je po visokoj tjelesnoj temperaturi, kašlju i stomačnim tegobama. U svakom slučaju treba se obratiti porodičnom ljekaru i ne piti antibiotike na svoju ruku”, rekla je Stanareva.

Ona je podsjetila da je i ove godine prije pojave virusa gripa oko 200 lica koja boluju od neke od hroničnih bolesti primilo besplatnu vakcinu, koju je za ovu sezonu obezbijedio Institut za javno zdravstvo Republike Srpske sokolačkom Domu zdravlja, a veći broj pacijenata se opredijelio za vakcinu na preporuku porodičnog ljekara.

Prema njenim riječima, u ovoj lokalnoj zajednici građani nemaju naviku da primaju vakcine protiv gripa, ali ih ljekari Doma zdravlja na Sokocu blagovremeno informišu o važnosti ovog vida prevencije od gripa i bezbjednosti vakcine.

Stanareva kaže da, uglavnom, na lični zahtjev vakcine primaju lica starije životne dobi iz straha da im virus gripa ne donese veće komplikacije i teže posljedice po zdravlje, što je pozitivan pomak u zdravstvu opštine Sokolac.

(www.palelive.com / Srna)

 

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments