Gran pri za film “Miris benzina”

0

Gran pri 12. Međunarodnog festivala ekološkog i turističkog filma “Jahorina film festival”, koji je u subotu zatvoren na Palama, dobio je film “Miris benzina” Branka Tomovića iz Veliki Britanije.

Na Festivalu su dodijeljene nagrade “Zlatni javor” za najbolji dokumentarni film, eksperimentalni film, studentski film, kratki igrani film, ekološki film, turistički film, za najbolju filmsku režiju, za sveukupan doprinos kinematografiji, dokumentarni TV film i najbolji film iz BiH.

Nagradu “Zlatni javor” za najbolji regionalni dokumentarni film u međunarodnoj konkurenciji pripao je filmu “Florijanov posljednji uspon” Harolda Čapmana iz Velike Britanije, a za najbolji film iz BiH proglašena je “Marija” Daliborke Bajić.

Nagrada za najbolji regionalni studentski film “Zlatni javor” dodijeljena je Akaš Šarmi iz BiH za film “Pripreme za vjenčanje u selu”, dok je ista nagrada u međunarodnoj konkurenciji dodijeljena filmu “Kraljevsko plavo”, čiji je autor Dinko Draganović iz Austrije.

Filmu “Impuls”, čiji je autor Dimitris Argiu iz Grčke, proglašen je za najbolji eksperimentalni film u međunarodnoj konkurenciji.

Najbolji dokumentarni TV film u regionalnoj konkurenciji je film “Jeka pruge uskog koloseka” Jelene Božović iz Srbije, dok je najbolji u međunarodnoj konkurenciji film “Tabu bez tabua” mađarskog autora Norberta Palinkasa.

“Zlatni javor” u kategoriji kratki igrani film u regionalno konkurenciji pripalo je filmu “Prioritet” Jovane Kovanović iz Srbije.

Žiri je za najbolji regionalni ekološki film proglasio film “Tematska-Mi smo zakon” Ruže Helač iz Srbije, dok je “Zlatni javor” za najbolji ekološki film u međunarodnoj konkurenciji dodijeljen filmskom ostvarenju “Divlji Karibi – kitovi i vulkani” autora Floriana Gutnekta iz NJemačke.

Za najbolji regionalni turistički film proglašen je “Raif” Hasana Arnautovića iz BiH, dok je “Alkala Vaša destinacija” Herve Tirmarče iz Španije bio najbolji u međunarodnoj konkurenciji.

Za najbolju filmsku režiju “Zlatni javor” dodijeljen je Mari Mamković iz Poljske za fim “Kći”, a za sveukupan doprinos kinematografiji pripalo je reditelju iz Srbije Dragomiru Zupancu.

Direktor Festivala Mirko Despić rekao je novinarima da film “Miris benzina” govori o izbjegličkoj krizi, te da je autor Branko Tomović na najupečatljiviji način donio tragičnu priču jedne porodice koja je bila u izbjegličkoj koloniji.

Član žirija, profesor i teatrolog iz BiH Rade Simović istakao je da je veliki podvig imati Festival sa 91 filmom iz 32 zemlje.

Dobitnik “Zlatni javor” za najbolji regionalni dokumentarni film i najbolji film iz BiH “Marija” autora Daliborke Bajić, je film na temu vantjelesne oplodnje i steriliteta, koji je na ovim prostorima tabu tema.

“Jahorina film festival” otvoren je 26. septembra. Generalni pokrovitelj Festivala je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a projekat su podržali i Ministarstvo civilnih poslova BiH, Ministarstvo trgovine i turizma Srpske, Savjet ministara, opština Pale i Olimpijski centar “Jahorina”.

Medijski pokrovitelji manifestacije su Novinska agencija Republike Srpske “SRNA”, Radio-televizija Republike Srpske, Televizija OSM i Javni servis BHRT.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments