Gradnjom društvenog doma pokušavaju da ožive selo

0

FOČA – U selu Ječmišta u fočanskoj Mjesnoj zajednici Čelebići počela je izgradnja društvenog doma, kapaciteta 150 mjesta.

U radnoj akciji, u kojoj je učestvovalo dvadesetak mještana, juče su izliveni temelji i mrtva ploča, a plan je da se dom ozida i pokrije do Velike Gospojine – 28. avgusta.

Uz pomoć javnih i privatnih preduzeća, dom finansiraju i grade sadašnji i bivši mještani ovog planinskog sela, koje se nalazi uz granicu sa Crnom Gorom, u prelijepom prirodnom ambijentu u blizini kanjona Tare, a ispod planina LJubišnje i Radovine.

Jedan od inicijatora, Milija Radović rekao je da se dom ne gradi za sahrane, već za svadbe i krštenja, jer im je glavni cilj da pokušaju da vrate život u ovo selo.

„Nažalost, od 37 kuća, tokom čitave godine je `živo` svega 18 kuća, ali ljeto u zavičaj dovede mnogo bivših mještana, koji tu provedu po dva tri mjeseca. Iz Ječmišta je nekada išlo 50 đaka u školu“, istakao je Radović.

Prema predračunu, gradnja doma površine 15 puta devet metara, koji će uz glavnu salu imati i kuhinju, ostavu i toalete, koštaće 40.000 KM.

Osim pojedinačnih uplata i podrške privrednika, mještani očekuju i pomoć lokalne uprave, kao i popravku puta do ovog sela koje je od Foče udaljeno 43 kilometra.

Stari dom, koji je u Ječmištima izgrađen 1967. godine, a na koji su mještani bili posebno ponosni, nije odolio zubu vremena.

Da ista sudbina ne bi zadesila cijelo selo, gradi se novi dom, koji bi mogao biti iskra nade u obnovu života.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare