Građanska inicijativa protiv hemijske impregnacije

0

Građanska inicijativa „Za čiste Pale“ danas je ispred zgrade opštine organizovala mirne proteste sa kojih su poručili da neće dozvoliti firmi „Sarajevoinvest“ da vrši hemijsku impregnaciju drvenih stubova.

Na protestima, čiji organizator nije poznat, pojavio se i načelnik opštine Pale Boško Jugović, koji je podsjetio da je juče na konferenciji za novinare rekao da je Opština odbila da izda odobrenje za građenje postrojenja za impregnaciju drveta, međutim, ova protestna šetnja je zakazana ranije.

„Vjerovatno nemaju namjeru da odustanu. Meni je drago ako je ovo isključivo zbog ekoloških aktivnosti“, izjavio je Jugović novinarima i dodao da je uvijek spreman da podrži bilo kakvu građansku inicijativu kada je riječ o ekologiji.

On je naglasio da je Opština to radila i kada je obezbijedila sadnice drveća za park na Palama, kada je saniran požar na deponiji u LJubogošti i putem svih drugih aktivnosti, a nastaviće da radi i na rješavanju ovog pitanja.

„Meni je drago da ovaj skup nema namjeru da preraste u nešto drugo i želja mi je da se tako i završi. Ako je to protestna šetnja u mirnom i demokratskom tonu, apsolutno sam srećan i tu sam sa građanima da podijelimo dobro i zlo u svakom slučaju“, poručio je Jugović.

Na konstataciju novinara da je na skupu prisutno i mnogo stranačkih funkcionera koji su njegovi neistomišljenici u političkom pogledu, Jugović je rekao da ljude više ne dijeli po stranačkoj pripadnosti.

Jugović ističe da je on načelnik i da radi za dobrobit svih Paljana.

„To više nije tema koja mene puno zanima, a naravno da svako podržava svoju političku opciju, pa i ja donekle. Ali, mislim da je krajnje vrijeme da se te političke opcije objedine samo sa jednim ciljem, a to je razvoj Pala“, istakao je on.

Jugović je rekao da se pridružio današnjem skupu jer je vidio da su došli predsjednik i potpredsjednik Skupštine opštine Pale i najodgovorniji ljudi iz Grada Istočno Sarajevo. „Kakav bih ja domaćin bio na Palama kada ne bih izašao da ih pozdravim“, upitao je on.

Predsjednik Skupštine opštine Pale Predrag Vučićević rekao je da je došao kao predstavnik opštine da se pridruži građanima koji protestuju, jer vjerovatno imaju razlog.

On je naglasio da je razlog protesta, koliko je njemu poznato, to što je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske poništilo odluku Skupštine opštine Pale i dozvolilo impregnaciju na Palama.

Na konstataciju da je 22. maja resorno opštinsko odjeljenje odbilo zahtjev „Sarajevoinvesta“ da dograđuje i pogon za impregnaciju, Vučićević je rekao da je sve to kontradiktorno, jer je načelnik opštine iz SNSD-a, a resorni ministar Srebrenka Golić je poništila rješenje Skupštine opštine, odnosno načelnika.

Na pitanje na osnovu čega tvrdi da je impregnacija štetna i otrovna, ako je resorno ministarstvo dalo ekološku dozvolu, Vučićević kaže da se samo pridržava skupštinske odluke, koja jasno kaže da na području opštine nema hemijskog tretmana drveta niti bilo čega drugog.

(www.palelive.com)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare