Građani zabrinuti zbog izgradnje pogona za impregnaciju

0

Povodom javne rasprave koja se odnosi na zahtjev preduzeća „Sarajevooinvest“ doo Pale za izdavanje ekološke dozvole za izgradnju postrojenja – pogona za impregnaciju drvenih elektro i TT stubova i željezničkih pragova na području opštine Pale, grupa građana je nakon uvida u tehničku dokumentaciju zatražila sastanak sa načelnikom opštine Pale Miodragom Kovačevićem.

Građani su izrazili zabrinutost i nezadovoljstvo zbog instaliranja postrojenja koja sadrži u sebi tvz „prljavu“ tehnologiju koja je zagađujuća, ekološki opasna i potpuno neprihvatljiva u gradskom području.

Građani Pala su danas izrazili bojazan da bi aktiviranje takvog postrojenja ugrozilo ne samo životnu sredinu i zdravlje stanovništva okolnih posjeda, neko i cijelu paljansku kotlinu.

Oni navode da ekonomska opravdanost ovog postrojenja čijim bi pokretanjem, prema tehničkoj dokumentaciji 7 do 10 radnika dobilo zaposlenje, ne može biti presudna u odnosu na ekološku katastrofu koja bi, njegovim radom, zadesila ovo područje.

Građani su informisali načelnika opštine Pale da su otpočeli sa prikupljanjem potpisa sugrađana koji se protive gradnji ovakvog postrojenja i da je već preko 200 ljudi izrazilo svoj stav.

Načelnik Kovačević i građani Pala danas su apelovali na sve nadležne institucije koje se bave ovim pitanjima da prilikom donošenja rješenja ozbiljno razmotre sve aspekte takve odluke.

Nadležno opštinsko odjeljenje je danas uputilo zahtjev Skupštini grada Istočno Sarajevo, Odjeljenju za inspekcijske poslove da nadležna služba izadje na lice mjesta i utvrdi činjenično stanje obziroma da ima nagovještaja da se radi o izgradnji fabrike štetne za okolinu.

Javni uvid u tehničku dokumentaciju i dostava eventualnih primjedbi i prijedloga na navedenu tehničku dokumentaciju omogućen je građanima Pala do 25. septembra, svakog radnog dana u vremenu od 9:00 do 14:00 časova u prostorijama opštine Pale – Odjeljenje za prostorno uređenje i stambeno – komunalne poslove.

(www.palelive.com / D.B.)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare