Građani i novinari zajedno u borbi za istinu

0

Vijeće za štampu i Omladinska Novinska Asocijacija u BiH juče su u Palama organizovali javnu kampanju pod nazivom “Građani i novinari zajedno u borbi za istinu”. Kampanja je realizovana u 21 gradu Bosne i Hercegovine među kojima su i Pale.

Lokalni tim ONAuBIH Pale ovu kampanju obilježava podjelom promotivnog materijala, anketiranjem i upoznavanjem građana o njihovom pravu da se žale na netačno i neprofesionalno izvještavanje medija, o ne/slobodi izražavanja i o odgovornosti novinara, i o pravu građana na istinitu i pravovremenu informaciju, što je ujedno i cilj ove kampanje.

Članovi Lokalnog tima ONAuBiH Pale u saradnji sa članovima Lokalnog tima Bratunac su na gradskoj promenadi u Palama građanima dijelili Kodeks za štampu i online medije, žalbenu proceduru Vijeća za štampu te omladinski magazin “Karike” koji uređuju mladi novinari iz ONAuBiH.

Svjedoci smo da su sve veći pritisci na slobodno medijsko izvještavanje, veliki broj novinara radi za mala primanja ili bez ugovora i sve su češći fizički napadi na novinare i njihovo onemogućavanje da slobodno obavljaju svoj posao, u interesu javnosti.

(www.palelive.com / www.onaupale.blogspot.com)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments