Gradimo simbol i ponos grada Zvornika

0

Hvala Bogu, evo već četiri godine naši neimari i majstori neumorno grade Saborni hram u Zvorniku.

U ovim teškim vremenima recesije i svjetske ekonomske krize koja se prenijela i na naše prostore mi uz pomoć Boga, dobrih i plemenitih ljudi gradimo ponos i simbol našeg grada. Svojim prilozima za gradnju upisujemo se u knjigu Života, upisujemo se u vječnost jer svako ko pomogne ovo Bogu i rodu ugodno djelo biće upisan u ljetopis Sabornog hrama i ostaće upamćen za sva vremena i pokoljenja koja dolaze.

Za ove četiri godine izgrađena je kripta u zemlji ispod sv. hrama sa 600 metara kvadratnih prostora. Izgrađen je prelijep petokupolni hram (jedna centralna i četiri male kupole). Sjeverni zvonik je izgrađen do visine od 34 metra, a južni do visine od 31 metar. Hram je građen od armiranog betona sa vana a iznutra je zidan punom ciglom sve prema projektu gospodina mr Dragana Jevtića koji je sa blagoslovom Preosvećenog Vladike Vasilija uradio jedinstven i originalan projekat.

Lijepo je se prisjetiti da smo u julu 2009. godine nalili ploču od kripte na pet metara ispod nivoa zemlje a danas smo, hvala Bogu, na koti od 34 metra.

Zahvaljujući velikim dobrotvorima naše svete Crkve, radnicima Rudnika i Termoelektrane Ugljevik na čelu sa direktorom Milanom Mirkovićem, izrađeno je sedam krstova od prokromskog lima. Tri su velika za zvonike i veliku kupolu a četiri manja za male kupole.

Veliku zahvalnost i priznanje odajemo priložnicima zvona za Saborni hram: Dva velika zvona (1200 kilograma i 700 kilograma) priložili su Tatomir i Ruža Nikolić iz Zvornika, Treće zvono (500 kilograma) smo uzeli na otplatu i za njega bi trebalo od naših majki da sakupimo sredstva (jer je na njemu ispisan tekst: zvono priložiše majke Zvornika za sreću svoje djece Ljeta Gospodnjeg 2013).

Četvrto zvono (300 kilograma) je prilog Save i Joke Erić sa djecom: Ljubicom, Jelenom, Petrom i Dušanom. Treba naglasiti da je Savo Erić sa svojom porodicom veliki priložnik naše Sv. Crkve kako ovdje u okolini tako i širom otečestva. Oni su priložili po dva zvona za dvije naše crkve u Karakaju i Svetom Stefanu – Mlađevcu

Imamo planove, ako Bog da, uz ova četiri zvona da nabavimo još dva velika zvona od 2.400 kilograma i 1.650 kilograma i za njih očekujemo priložnike da se jave.

Na Mitrovdan 2012. organizovali smo aukcijsku prodaju umjetničkih radova urađenih na dobrotvornoj likovnoj koloniji Zvornik 2011. godine. Aukciju je vodio naš eminentni likovni kritičar Nikola Kusovac. Na aukciji je od 31 rada prodato 22 rada i sav ostvaren je utrošen za izgradnju Sabornog hrama.

Koristim priliku da se zahvalim g. Jakovu Galiću, predsjedniku crkvenog odbora, koji je u cijelosti finansirao likovnu koloniju, pansion za umjetnike i platna sa potrebnim materijalom. Zahvaljujem se svim umjetnicima i svima dobrotvorima koji su kupili umjetnička djela i tako svi doprinjeli bržoj gradnji hrama.

Da napomenem da su u 2012. godini gradnju najviše pomogli Opština Zvornik na čelu sa načelnikom g. Zoranom Stevanovićem, Fabrika glinice Birač sa direktorom Virginijusom Vajegom. Veliko hvala našim odličnim majstorima i radnicima preduzeća doo “DUO Lujić” na čelu sa Radom i Draganom Lujićem.

Svakako veliko hvala svim našim dobrotvorima i priložnicima koji pomagaše gradnju u 2012. godini ali i svih ovih prethodnih godina da ih ponovo ne ponavljamo ali se istrajno Bogu molimo za njih da ih Gospod poživi na mnogaja ljeta i daj Bože da što prije dočekamo sa ponosom završetak radova, podizanje krstova i zvona i pokrivanje sv. hrama.

U ovom teškom vremenu nezahvalno je tražiti i moliti za pomoć ali smo naprosto primorani. Potrebno nam je još malo dodatnog napora i samopregnuća da hram ukrovimo i časne krstove podignemo.

Iskoristimo pogodnost dok je skela montirana da nabavimo bakar, uradimo krov i postavimo krstove. Nabavimo i postavimo prozore i fasadu na kupolama.

Radovi na velikoj visini iziskuju i velike troškove. Ne smijemo dozvoliti skidanje i ponovnu montažu skele jer bi to bili nesagledivo veliki i nepotrebni troškovi.

Apelujemo i molimo sve dobre i čestite domaćine, molimo sve dobre i čestite domaćine, molimo sve male i velike privrednike, sve koji su do sada pomagali ali posebno molimo i one koji se do sada nisu uključivali da n čekamo da nam ovu ljepoticu neko drugi uradi već UGRADIMO I MI CIGLU SVOJE VJERE u Saborni Hram koji već sada jeste SIMBOL i PONOS ne samo Zvornika već i cijele regije Birač.

Protojerej-stavrofor Vidoje Lukić.

(www.palelive.com / www.zvornikdanas.com)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare