Gondola Pale – Jahorina (Jahorina ekspres)

0

Juče su odbornici SO Pale na posebnoj sjednici usvojili plan parcelizacije i urbanističko-tehničkih uslova za izgradnju žičare „Jahorina ekspres“. Projektant i investiror gondole je kompanija „Majnex„, a vrijednost projekta je 15 miliona evra. Projekat je od velike važnosti za razvoj turizma u Palama i na Jahorini.

Polazna stanica gondole je smještena u Jahorinskom potoku (2 km od centra Pala), međustanica će biti smještena na Ravnoj planini, a konačna stanica na Jahorini biće iznad hotela Board. Kapacitet gondole je 2.500 putnika na čas, u luksuznim kabinama kapaciteta 12 sjedišta, a do Jahorine će se stizati za 15 minuta. Na mjestu polazne stanice u Jahorinskom potoku je već otkupljeno zemljište za parking-prostor za više od 500 automobila i 35 autobusa.

Na Ravnoj planini je planirana izgradnja nove sportsko-turističke destinacije, koja ima sve predispozicije da postane jedan od vodećih nordijskih ski-centara u regionu i Evropi.

U drugoj fazi projekta, planirana je i izgradnja potpuno nove ski-staze od Jahorine do samih Pala. Postavljanje stubova i žica će biti povjereno renomiranoj italijanskoj kompaniji „Lajtner“, s kojom je „Majnex“ sarađivao i uspostavio izuzetne poslovne odnose i prilikom izgradnje šestorosjednih žičara na Jahorini. U „Lajtneru“ ne kriju da su zainteresovani da se i kroz ovaj projekat predstave na našem tržištu, a dio projekta će biti finansiran i iz sredstava EU namijenjenih zaštiti životne sredine. Gondola će u znatnoj mjeri rasteretiti planinu od velikog broja automobila.

Izgradnja savremene gondole u velikoj mjeri doprinijeti ostvarenju cilja da Jahorina kao turistička destinacija živi tokom cijele godine, a završetak ovog projekta će obezbijediti radna mjesta za oko hiljadu radnika.

Izgradnja gondole će početi na proljeće i biće završena do početka zimske turističke sezone 2011. godine.

Palelive će pratiti napredak u izgradnji gondole „Jahorina ekspres“.

(www.palelive.com)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare