Gomile smeća uz put u prelijepoj prirodi Romanije

0

ISTOČNO SARAJEVO – Gomile otpada nalaze se na više mjesta duž puta koji vodi od Sokoca prema Palama na području grada Istočno Sarajevo.

U prelijepoj planinskoj prirodi Romanije od koje mnogima zastaje dah, i na mjestima uz ovaj put predviđenim za odmor putnika kante za odlaganje smeća su prepunjene.

Širom svijeta danas se obilježava Dan planete Zemlje čiji cilj je da ojača svijest i poštovanje ljudi prema životnoj sredini i prirodi.

Otpad pored puta je i slika svijesti učesnika u saobraćaju


Tehnički direktor „Romanijaputeva“ Dragan Buloščić rekao je Srni, reagujući na pisanja o gomilama otpada koji se nalazi na više mjesta duž puta Sokolac-Pale, da radnici ovog preduzeća prema planu sakupljaju i odvoze smeće, ali je potrebno više razumijevanja i učesnika u saobraćaju.

On je naglasio da „Romanijaputevi“ svakog ponedjeljka sakupljaju otpad pored magistranih i regionalnih puteva u postavljene betonske cijevi i da jedanput mjesečno odvoze velike količine smeća.

Prema njegovim riječima, problem je u tome što mještani često postavljene betonske kontejnere koriste kao male deponiju, pa u njih dovoze smeće iz svojih dvorišta i imanja.

„Otpad pored puta je istovremeno i slika svijesti naših građana i svih učesnika u saobraćaju, koji ne vode računa gdje će i kako odložiti smeće“, istakao je Buloščić.

On je naglasio da su „Romanijaputevi“ u maju planirali širu akciju u prikupljanju otpada pored magistralnih i regionalnih puteva na Sarajevsko-romanijskoj i Gornjodrinskoj regiji i da će tom prilikom očistiti sve, ali se pribojavaju da će za kratko vrijeme stanje biti skoro isto.

Preduzeće „Romanijaputevi“ sa sjedištem u Podromaniji kod Sokoca održava magistralne i regionalne puteve Sarajevsko-romanijske i Gornjodinske regije.

U sokolačkom Šumskom gazdinstvu /ŠG/ „Romanija“ imaju, kako kažu, obavezu da jednaput godišnje očiste prostor oko puteva koji koriste iskorištavajući šumske resurse, ali da je potrebna i podrška šire zajednice u tome.

Tehnički direktor ŠG „Romanija“ Strahinja Bašević rekao je Srni, da će radnici ovog gazdinstva odmah nakon završetka posla na proljećnom pošumljavanju, početi akciju sakupljanja otpada pored saobraćajnica koje koriste za izradu i izvoz šumskih drvnih sortimenata.

On ističe da se svakog proljeća šumska gazdinstva Javnog preduzeća „Šume Srpske“ organizuju akcije sakupljanja smeća uz saobraćajnice, ali da nesavjesni građani i posjetioci šumskih prostora često ostavljaju ružnu sliku iza sebe bacajući otpad, a često razbacujući i već prikupljeno smeća na jedno mjesto.

U Javnom komunalnom preduzeću „Sokolac“ rekli su Srni da sakupljanje smeća pored magistralnih i regionalnih saobraćajnica, nije u njihovoj nadležnosti, osim na dijelu koji prolazi kroz gradsko naselje Sokolac.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare