Golijanin: Radovi na izgradnji gondole teku planiranim tokom

0

Radovi na izgradnji gondole Pale – Jahorina odvijaju se planiranim tokom i, ukoliko bude zatvorena cjelokupna finansijska konstrukcija, trebalo bi da budu završeni do kraja ove građevinske sezone, rekao je Srni Veljko Golijanin, direktor i vlasnik firme “Majneks” sa Pala, koja je izvođač radova.“Dinamika radova odvija se planiranim tokom, realizovano je više od pola projekta, ali je ostalo otvoreno još oko 40 odsto finansijske konstrukcije, za koju treba iznaći način da bude zatvorena”, rekao je Golijanin.


On je izrazio zadovoljstvo jučerašnjom posjetom odbornika Skupštine opštine Pale gradilištu i naglasio da su svi, bez obzira na partijsku pripadnost, podržali izgradnju gondole.

“Svi odbornici su došli, na neki način dali podršku ovom projektu i izrazili zadovoljstvo dinamikom radova, što pokazuje da postoji veliki interes ne samo opštine, već i šire regije za ovaj projekat”, naglasio je Golijanin.

Prema njegovim riječima, izgradnja gondole je u potpunosti ekološki orijentisan projekat, koji prvenstveno rješava problem visokofrekventnog saobraćaja i nedostatka parking prostora na Jahorini.

“Realizacija ovog projekta značajno bi doprinijela poboljšanju turističkog potencijala kako same planine, tako i okolnih turističkih naselja. Gondola je od istorijskog značaja ne samo za opštinu, već i za cijelokupnu regiju”, naglasio je Golijanin.

Gondola će predstavljati značajnu vezu između Pala, Jahorine i Sarajeva. “Ovakav način povezivanja direktno će se reflektovati na veći razvoj turizma i veći broj sportskih aktivnosti, a sama realizacija projekta otvoriće veliki broj novih radnih mjesta”, istakao je Golijanin.

Gondola se sastoji od 40 stubova, 18 do međustanice, a 22 do samog vrha. Polazna stanica je udaljena 600 metara od magistralnog puta Sarajevo – Pale – Prača, na nadmorskoj visini od 920 metara.

Razdaljina do međustanice iznosi 3.100, metara i nalazi se na nadmorskoj visini od 1.411 metara na Ravnoj planini, koja posjeduje veliki turistički potencijal, koji se, ako bude pravilno iskorišten, može pretvoriti u nordijski ski-centar.

Udaljenost do vrha iznosi još 3.502 metra sa nadmorskom visinom od 1.581 metar, a izlazi iznad Hotela “Bord” na Jahorini, što značajno doprinosi direktnoj povezanosti skijaša sa stazom, te pješaka sa ulicom.

Ukupna visinska razlika iznosi 661,10 metara, a ukupna dužina trase je 6.602 metara.

Ukupan kapacitet jedne kabine je osam putnika, što omogućava prevoz njih 2.000 tokom samo jednog časa. Ukupan kapacitet parking prostora na polaznoj stanici je 500 automobila i 35 autobusa.

Realizacija projekta ima višestruki ekonomski i društveni značaj. NJenom izgradnjom biće zaustavljena dalja gradnja na Jahorini, što bi se direktno reflektovalo na očuvanje njene prirodne ljepote.

Istovremeno, svi novi smještajni kapaciteti biće preusmjereni na Pale, što bi doprinijelo daljem razvoju turizma na području same opštine.

Realizacijom projekta daće se i značajan doprinos u zaštiti čovjekove okoline. Prevoz gondolom po pravilu je osnovni vid prevoza za najpoznatije turističke centre širom svijeta, koji najveću pažnju posvećuju ekološki čistom okruženju.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments