Golić: Objekti izgrađeni na Jahorini nakon 2010. godine će biti srušeni

0

Objekti koji su na Jahorini izgrađeni do 2010. godine biće legalizovani, a oni izgrađeni nakon toga biće srušeni, rekla je danas na Palama ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić.

Golićeva je, nakon sastanka sa načelnicima opština Trnovo i Pale, pojasnila da je inspekcija pravilno postupila kada je zabranila rad u objekatima čiji su korisnici sklopili ugovor sa Olimpijskim centrom „Jahorina“ i nakon isteka ugovora to zemljište će se privoditi krajnjoj namjeni.

Prema njenim riječima, druga vrsta objekata su oni koji su u postupku legalizacije i vlasnici tih objekata treba da izmire svoje obaveze i da obezbijede garancije banke da bi dobili upotrebnu dozvolu.

Golićeva je načelnike ovih opština upoznala da je interresorna radna grupa Vlade Republike Srpske sačinila izvještaj i identifikovala probleme imovinsko-pravnih odnosa, jer ima slučajeva da bi pravo na nekim objektima trebalo da polažu firme iz Federacije koje su privatizovane.

„Pošto je Jahorina interes Vlade Repiblike Srpske, ova grupa je identifikovala problem, riješiće sve sporne imovinsko-pravne odnose i za sve sporne katastarske čestice biće urađena ekspropiracija i to će biti državna zemlja“, najavila je Golićeva.

Ona je ukazala na to da postoji i jedan dio zemljišta i objekata kojima upravlja Ugostiteljski servis Vlade Srpske, a to je neperspektivna vojna imovina. Golićeva je sugerisala da i za to postoji procedura i predložila rukovodstvu opštine Pale da se obrati Republičkoj direkciji za obnovu i izgradnju radi dodjele dijela zemljišta.

Ona je navela da je na današnjem sastanku bilo riječi i o regionalnoj deponiji koja bi trebalo da se nalazi na području opštine Pale i obećala da će, posredstvom Švedske razvojne agencije /SIDA/, pokušati da obezbijedi određena sredstva za izradu studija.

Načelnik opštine Pale Slobodan Savić rekao je da na Jahorini treba rušiti desetak objekata, a ostali su u postupku legalizacije.

On je pojasnio da su vlasnici objekata potpisali ugovore da će u roku od 24 mjeseca izmiriti obaveze i izrazio nadu da će to biti završeno iduće godine, a ako to ne učine, neće moći nastaviti svoje aktivnosti.

„Ovo je pravi put da zajednički rješavamo nagomilane probleme na Jahorini i sada imamo jasniju situaciju kako ćemo neka pitanja lakše razriješiti“, rekao je Savić.

On je naglasio da podržava inspekciju u rješavanju problema na Jahorini, dodajući da su i jutros reagovali jer su na području Poljica, gdje je prije mjesec dana srušen objekat, izgrađene dvije brvnare.

Savić je napomenuo da opštine Pale i Trnovo nemaju zajednički regulacioni plan i najavio da će to u narednom periodu biti riješeno.

Načelnik opštine Trnovo Goran Vujičić rekao je da na području ove opštine nema bespravno izgrađenih objekata, ali da neki moraju da riješe svoj status i da izvrše isplatu opštini.

{denvideo http://www.youtube.com/watch?v=NS7SaTzUCNs&feature=player_embedded}


(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare