Godišnjica kukavičkog zločina u Kukavicama

0

ROGATICA – Načelnik Odjeljenja za opštu upravu u opštini Rogatica Miladin Ikonić i predsjednik Opštinske boračke organizacije Milenko Rajak položili su danas vijenac na spomen-obilježje u Kukavicama, gdje je služen pomenpostradalim žrtvama.

Na ovom mjestu 27. avgusta 1992. godine ubijeno je 25 a ranjeno 80 goraždanskih Srba, uglavnom civila, koji su u vozilima bježali pred muslimanskom ofanzivom prema Rogatici.

Vijence su položili i Predstavnici opštine Novo Goražde, Boračke organizacije Novog Goražda, Udruženja poginulih i nestalih, te porodice nastradalih. Prislužene su svijeće-zadušnice, prisutni su uzeli prekadnju i popili po čašu rakije za raja i pokoja duša ovdje postradalih mučenika.

„Zapucalo je sa svih strana. Nazad nismo mogli, išli smo naprijed u nadi da će bar neko od nas da preživi. Pucalo je sa svih strana, asfalt je gorio. Leševi na sve strane, ko drva leže. Automobili gore. Ko je stao vječno je ovdje i ostao. Kćerka je zapomagala, ranjena je u glavu. Mene je pogodilo, skoro mi odbilo nogu. Vozio sam a krv je šikljala. Pred Rogaticom sam izgubio svijet i prevrnuo se u kanal sa autom“ – svedoči o kukavičkom masakru čika Veljko Lasica, danas teški invalid koji se jedva kreće uz pomoć štaka.

Ranko Ikonić Beli, vozač autobusa u kome je bilo, prema njegovim riječima oko 120 civila, uprkos teškom ranjavanju i oštećenjima vozila nekako je stisnuo gas i autobus na felugama spasio iz pakla.

„Bilo je strašno, ranjena djeca od 2, 5, 10 godina, poginula djeca od 10, 12 godina, starice od 80 godina… oko mene krv, jauk, piska i pomagnjavija ranjenih… meni samo na umu da moram nastaviti da vozim dalje. Sa mnom u atobusu porodica, supruga sa troje djece. Ranjeno mi dijete, ranjen ja kroz obje noge, samo sam znao da moram nastaviti da vozim, ma šta se oko mene dešavalo. Još i danas se pitam kako je uopšte bilo ko preživio ovaj masakr“ – priča danas Ikonić.

Momo Lorić, predsjednik OBO Novo Goražde, nada se da će počinioce stići zaslužena kazna: „U Boga se nadam da će pravda, iako nakon 22 godine, stići zločince koji su počinili ovaj gnusni masakr. Ovi koji su optuženi samo su izvršioci naredbi, tražimo da se sudi i nalogodavcima zločina“ – kaže Lorić

Zločincima otvrđena optužnica

Zločin je izvršila Kukavička četa tzv. Armije BiH, koja je napala kolonucivila iz zasjede, dok su pokušavali pobjeći prema Rogatici pred muslimanskim vojnicima. Pripadnici Unprofora snimili su masakr u Kukavicama, a te snimke zločina upotrjebio je režiser Danis Tanović, koji ih je u svom Oskarom nagrađenom filmu „Ničija zemlja“ predstavio kao zločine koje su počinili Srbi nad muslimanima.

Sud BiH je prošle nedelje potvrdio optužnicu protiv četvorice bivših pripadnika muslimanske armije: Muhameda Šišića, Emira Drakovca, Aziza Šuše i Tarika Šišića, koja ih tereti za ratni zločin protiv srpskih civila u izbegličkoj koloni u Kukavicama.

U optužnici se navodi da su četvorica pripadnika Kukavičke čete 27. avgusta 1992. godine koordinirali i izvršili napad na kolonu srpskih izbeglica koja se kretala iz mesta Jabuka, od Goražda prema Rogatici, a koja je za posledicu imala smrt i povrede više civila.
Među žrtvama je bilo maloljetne djece, starijih ljudi, mnogi su ranjeni, a imovina je opljačkana.

Inače, Emir Drakovac, bivši pripadnik Diverzantskog odreda tzv. Armije BiH optužen je i da je krajem 1992. godine na području opštine Foča počinio zločin ubistva, mučenja i sakaćenja sjekirom tri žrtve, ubijene na veoma surov način. Drakovac ima čin kapetana i pripadnik je OS BiH.– prenio je prije nekoliko dana info-portal www.frontal.rs.

(www.palelive.com / www.opstinarogatica.com)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare