Godišnjica formiranja Drugog odreda specijalne policije

0

ŠEKOVIĆI – Polaganjem cvijeća u spomen-sobi i na spomen-obilježje poginulim borcima Vojske Republike Srpske, te pomenom u Crkvi Pokrova Presvete Bogorodice, veterani Drugog odreda Specijalne policije Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske obilježili su danas u Šekovićima 23 godine od formiranja ove ratne jedinice.
Cvijeće su položili predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić, komandant Specijalne jedinice MUP-a Dragan Ribić, delegacije boračkih organizacije u regiji Birač, te saborci poginulih specijalaca iz Šekovića.

Jedinica je formirana 10. marta 1993. godine u Šekovićima, a u ratnim dejstvima život je izgubio 21 pripadnik ovog odreda, dok ih je veliki broj teže ili lakše ranjen.

Ratni komandant jedinice Miloš Stupar rekao je novinarima da su se šekovićki specijalci borili i na sarajevskom i krajiškom ratištu, Podrinju, Ozrenu, te na drugim mjestima gdje se branila Republika Srpska.

On je dodao da su pripadnici ove jedinice poslije rata izloženi progonu i nepravednim hapšenjima.

„U ovom trenutku sedam pripadnika je na izdržavanju maksimalne kazne po starom zakonu od 20 godina. Još imamo 28 ljudi protiv kojih je otvorena istraga i koji su osumnjičeni. Nigdje na svijetu nema da se nekih 15 ili 20 godina poslije rata otvara istraga i da se predmeti ne zatvaraju“, rekao je Stupar.

Stupar je izabran i za predsjednika Udruženja veterana Drugog odreda, koje je danas formirano u Šekovićima, a čiji će zadatak biti i da se bori za prava pripadnika te jedinice koji se nalaze u zatvorima ili protiv kojih je pokrenut istražni postupak.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić istakao je da je današnji skup prilika da se izrazi zahvalnost porodicama poginulih saboraca, koji su svojim životima platili slobodu svog naroda.

„Takođe, da izrazimo zahvalnost našim saobrcima koji i danas svojom slobodom plaćaju našu slobodu, da izrazimo zahvalnost svim pripadnicima MUP-a Republike Srpske, a danas Drugom odredu Specijalne jedinice zbog ogromnog doprinosa u stvaranju Srpske“, rekao je Savčić.

Povodom obilježavanja godišnjice formiranja Drugog odreda, u šekovićkom Domu kulture održana je i svečana akademija uz prigodan kulturno-umjetnički program.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare