Godina u znaku amaterskog filma, lutkarstva i pozorišta

0

ISTOČNO SARAJEVO – „Forum teatar“ iz Istočnog Sarajeva pokušaće da organizacijom 10. Međunarodnog filmskog festivala „Prvi kadar“ i 17. Međunarodnog lutkarskog festivala „Lut fest“ ohrabri mlade da se vrate tradicionalnim kulturnim, etičkim i estetskim vrijednostima.
„Na ovogodišnjem jubilarnom `Prvom kadru` afirmisaćemo amaterski autorski film, a putem `Lut festa` želimo da pripremio svojevrsni `lutkarski vatromet`“, poručuje u intervjuu Srni umjetnički direktor Forum teatra“ Vitomir Mitrić.

On objašnjava da je zapravo riječ o ideji da se, zajedno sa Ambasadom Bugarske u BiH, postavi temelj budućem lutkarskom muzeju u Istočnom Sarajevu, što bi trebalo da bude okosnica za formiranje ozbiljne pozorišne i lutkarske scene u vlastitoj produkciji.

I Festival poezije za djecu i mlade pokazao je da djeca u Srpskoj imaju ogroman potencijal i izuzetan stvaralački talenat za pisanu riječ.

„Zbog toga su `Forum teatar` i institucije koje se bave literarnim poslom do sada objavili nekoliko izdanja njihovih autorskih radova koja su vrlo značajna za književno stvaralaštvo mladih na kulturnoj sceni Republike Srpske“, ističe Mitrić.

„Forum teatar“ je počeo rad prije 22 godine i od tada se izdvaja po posebnim rezultatima, za šta je zaslužna grupa entuzijasta koja je 1993. godine, u tada Srpskom Sarajevu, formirala pozorište sa kamernom i lutkarskom scenom, rok-bendom i kulturno-umjetničkim društvom.

U 2000. godini „Forum teatar“ započinje međunarodne aktivnosti i programe, poput Međunarodnog lutkarskog festivala profesionalnih lutkarskih pozorišta, a 2004. godine pokrenut je Festival poezije za djecu i mlade, dok se 2007. godine krenulo sa Međunarodnim filmskim festivalom.

Prema Mitrićevim riječima, već tada se zbog tih dešavanja Istočno Sarajevo izdvajalo od drugih sredina u Republici Srpskoj, a bilo je veoma veliko interesovanje mladih i talentovanih ljudi za učešće u kreiranju projekata kulture, pa čak i određenih umjetničkih eksperimenata.

On naglašava da je „Forum teatar“ sve vrijeme bio okrenut mladim stvaraocima, s ciljem da ih okrene klasičnim vrijednostima kolektivnog stvaralaštva, odnosno kolektivnog doživljavanja umjetnosti.

„Vjerovanje da digitalizovana kultura može da zadovolji mlade ljude vrlo je pogrešno, pa je cilj `Forum teatra` da ih vrati tradicionalnim vrijednostima umjetnosti, posebno pozorištu i filmu, kao i pisanoj riječi“, precizira Mitrić za Srnu.

„Forum tetar“ ima dobru saradnju sa nevladnim organizacijama i institucijama kulture i umjetnosti, kao i medijima, ne samo u Republici Srpskoj i BiH nego i širom svijeta jer gaji moto prema kome, uz tradicionalno očuvanje iskonskih vrijednosti kulture, teži toleranciji i vrijednim umjetničkim dometima.

„Kada je riječ o opštim prilikama u kulturi na nivou grada Istočno Sarajevo, smatram da bi trebalo da svi zajedno više pažnje posvetimo upravo tom stvaralačkom segmentu jer imamo vrlo malo sopstvene produkcije, a to bi zapravo trebalo da bude ogledalo grada“, poručuje Mitrić.

On naglašava da Istočno Sarajevo „zaslužuje da ima i pozorište sa dramskom i lutkarskom scenom i umjetničku galeriju ali, nažalost, izgradnja tih objekata teče presporo“.

Mitrić očekuje da više pažnje bude posvećeno kreiranju kulturne politike grada Istočno Sarajevo, koja nije precizirana, a što bi trebalo uraditi putem formiranja savjeta za kulturu, ukoliko se želi obezbijediti kontinuitet i harmonizacija kulturnih dešavanja u opštinama Istočnog Sarajeva.

„`Forum teatar` i ja dugujemo veliku zahvalnost za sve naše uspjehe i rezultate, kao i za pomoć i podršku Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske i Ministarstvu civilnih poslova BiH.

Takođe, zahvalnost dugujemo i opštinama Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža, te zaslužnim institucijama i pojedincima, ljubiteljima umjetnosti u Istočnom Sarajevu i širom Srpske“, rekao je Mitrić u intervjuu Srni.

„Forum teatar“ u Istočnom Sarajevu osnovan je 2000. godine, s ciljem edukacije i predstavljanja pozorišnog, filmskog, video, likovnog, literarnog i muzičkog stvaralaštva.

Ova institucija kulture priređuje i dramske radionice u saradnji sa udruženjem „Vratite nam osmijeh“ s ciljem integracije djece sa posebnim potrebama.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare