Gluhaković: Vjerski turizam – jedna od vrijednosti Srpske

0
Gluhaković: Vjerski turizam - jedna od vrijednosti Srpske

ŠEKOVIĆI – Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković rekao je da vjerski turizam zahtijeva mnogo odricanja i pažnje, te pohvalio Turističku organizaciju Srpske koja je prepoznala i ove vrijednosti koje ima Srpska, a to su vjerski objekti svih konfesija koje žive na ovim prostorima.

„Ovdje smo danas u jednom prelijepom prostoru manastira Lovnica koji zaslužuje da bude promovisan na ovaj način, kao i mnogi drugi objekti koji se nalaze širom Republike Srpske“, rekao je Gluhaković novinarima u Šekovićima, gdje je danas održan skup „Savjetovanje o kreiranju turističkog proizvoda vjerskog turizma Republike Srpske“.

Gluhaković je dodao da vjerski turizam zahtijeva mnogo odricanja i pažnje, kao spoj prostora i kulture, odnosno vjere jednog naroda.

„Želimo danas da prezentujemo najbolje načine kako da razvoj vjerskog turizma predstavimo svima koji su uključeni u njegovu promociju u Republici Srpskoj“, rekao je Gluhaković novinarima.

Na skupu su, osim resornog ministra Gluhakovića, učestvovali predstavnici turističke privrede Srpske, te stručnjaci iz ove oblasti koji su učesnicima prenijeli znanja i iskustva.

Direktor Turističke organizacije Republike Srpske Nada Jovanović novinarima je izjavila da su Šekovići izabrani za domaćina današnjeg skupa zbog svojih manastira koji imaju dugu tradiciju i predstavljaju veliki turistički potencijal.

„Stalno govorimo o potencijalima. Potencijala svakako ima, jer imamo fenomenalne više vijekova stare objekate, manastire, koji su nedostupni, a za turizam je dostupnost najvažnija“, rekla je Jovanovićeva.

Ona je dodala da u regiji Birač, za bolju valorizaciju potencijala vjerskog turizma, najviše nedostaje infrastruktura.

„Konkretno ću navesti manastir Sase u opštini Srebrenica do koga ne može doći autobus sa turistima ili manastir Karno, koji ima makadamski put. Problem su i smještajni kapaciteti, jer manastiri to ne nude“, rekla je Jovanovićeva.

Načelnik opštine Šekovići Momir Ristić istakao je da je ta opština u protekle dvije godine veliku pažnju posvetila izgradnji lokalne putne infrastrukture, s ciljem bolje valorizacije prirodnih, kulturnih i vjerskih potencijala koje ta opština ima.

„Skoro 10 miliona KM u posljednje dvije godine investirali smo u infrastrukturu. Vjerujemo da je to važan preduslov za ozbiljan razvoj turizma. Svakodnevno ovdje stižu autobusi i ekskurzije iz cijele Republike Srpske i BiH, s ciljem obilaska naših manastira Lovnica i Papraća“, rekao je Ristić.

Na današnjem savjetovanju predstavnici Turističke organizacije Republike Srpske, koja je organizator skupa, predstavili su i nedavno objavljenu kartu srpskih pravoslavnih manastira u BiH, koja je štampana na srpskom i na ruskom jeziku.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare