Glas Srpske: Inspektori miniraju sezonu na Jahorini

0

Na Jahorini je prije dva dana počela akcija pečaćenja objekata koji nemaju upotrebnu dozvolu, a u udruženju „Moja Jahorina“ tvrde da je ona isplanirana sa ciljem da se uruši i ovogodišnja turistička sezona.

Akciju sprovodi opštinska inspekcija, a njom rukovodi inspektor Paja Kenjić koji u namjeri da zapečati „Jahorinu“ koristi i asistenciju policije.

Mada u udruženju „Moja Jahorina“ tvrde da je pečaćenje objekata koji nemaju upotrebnu dozvolu trebalo početi danas akcija je već počela. Nekoliko privatnih objekata na Jahorini opasano je crvenom trakom na kojoj je ispisano „zabranjena gradnja“.

– Nedopustivo je da se takve stvari rade sada kada je sezona već počela. Ovo je ravno skandalu bez presedana. Ovim se kvari opšta slika Jahorine i od ove turističke ljepotice, crvenim trakama koje se opasavaju oko privatnih objekata stvara slika minskog polja – rekla je „Glasu Srpske“ predsjednice udruženja „Moja Jahorina“ Branka Stanišić.

Dodala je da je nejasno i nedopustivo da se ovakva akcija radi u trenutku kada pristižu gosti za novogodišnje praznike iz svih dijelova RS, BiH, regiona i svijeta.

– Nema drugog objašnjenja za ovakve poteze do da to neko čini namjerno da stvori lošu sliku o Jahorini i upropasti i ovu turističku sezonu. Ovakvu akciju mogu definisati kao zlu namjeru da se i ova sezona uruši. Gdje su bili cijelo ljeto i jesen da pečate objekte – rekla je Stanišićeva.

Naglašava da pečaćenje objekata bez upotrebne dozvole uvijek počinje bez ikakve najave.

– Cijelu godinu smo pokušavali da na normalan i zakonit način riješimo sva sporna pitanja. Problem upotrebnih dozvola nije star nekoliko dana ili mjeseci, već traje godinama i nadležne institucije trebaju da ga rješavaju na drugi način. Ovdje masa porodica živi od turističke sezone i neko namjerno hoće da im otme koru hljeba – kazala je Stanišićeva.

Ističe da niko na području Jahorine ne bježi od pribavljanja upotrebne dozvole i da udruženje „Moja Jahorina“ već odavno pokušava da riješi taj problem.

– Većina naših članova su vlasnici privatnog smještaja, a upotrebnu dozvolu do sada je dobilo oko pet odsto objekata na planini. Na sve načine smo pokušavali i sa lokalnim zajednicama i sa nadležnim ministarstvom da riješimo taj problem, ali bi u svemu tome valjalo naći kompromisno rješenje – rekla je Stanišićeva.

Dodaje da najveći problem predstavljaju visina naknada i rokovi.

– Naknade u opštini Trnovo iznose 548 maraka po kvadratu, a na Palama nešto više od 300, a svi ti objekti se nalaze na istoj planini. Nisu jasni cjenovnici tih naknada ako je riječ o istoj planini. Vlasnici objekata ne bježe od svojih obaveza, ali je nemoguće to isplatiti u roku od dvije do tri godine – konstatovala je Stanišićeva.

Protiv akcije inspektora u jeku turističke sezone su i Ministarstvo za prostorno uređenje i građevinarstvo RS i Republički inspektorat.

Inspektor Kenjić rekao je „Glasu Srpske“ da pečaćenje objekata traje i da će trajati i dalje, jer objekti koji nemaju upotrebnu dozvolu ne mogu da budu izdavani i korišćeni.

– Nije riječ ni o čijoj samovolji kako se to želi predstaviti. Oko 60 odsto objekata, a ima ih više od 300 nema upotrebnu i građevinsku dozvolu, niti je izvršen tehnički prijem. Riječ je o objektima koji su dograđivani kako je kome padalo na pamet. Imamo i onih koji su dograđeni sa dva kvadrata do onih koji su dograđeni i više od 120 kvadrata. Mi radimo po nalogu i rješenju Republičke uprave za inspekcijske poslove, a ne zato što je to naš hir – rekao je Kenjić.

Dodaje da u vrijeme ljetnje sezone vlasnici tih objekata nisu tamo i da se tada taj posao ne može obavljati.

– Samo u slučajevima kada vlasnici ne dozvoljavaju da radimo svoj posao tražimo asistenciju policije – kazao je Kenjić.

Kapaciteti

Branka Stanišić kaže da se je za boravak na Jahorini tokom novogodišnjih praznika rezervisano već 70 do 80 odsto smještajnih kapaciteta.

– U ovom momentu je od ukupnog smještajnog kapaciteta na Jahorini već popunjeno. U privatnom smještaju koji čine vikendice i privatni apartmani kapaciteti iznose 2.500 do 3.000 ležajeva – kazala je Stanišićeva i dodala da je na Jahorinu već stiglo oko 300 prvih gostiju.

(www.palelive.com / Glas Srpske)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare