Gladna godina u fočanskom kraju

0

FOČA – Seljaci u fočanskom kraju kažu da je 2014. „gladna godina“ i da je nezapamćena u ovom kraju. Slabo ko je u Foči mogao da ubere jabuku, krušku, šljivu ili orah.

Godina je loša i za pčelarstvo. Prošle godine na području Foče sakupljeno je oko 15 000 kg meda, dok je ove prinos manji za oko 40 odsto. Predsjednik opštinskog Udruženja pčelara Radomir Radović kaže da godina ne može biti gora.

  „Vrijeme nije dozvoljavalo. Ja sam ove godine izvadio jedva 200 kg meda, a prošle 800“, navodi Radović. Pčelar sa višegodišnjim iskustvom Zoran Vuković slaže se da je godina bila teška za pčelarstvo.

„Ja sam prošle godina imao 500 kg meda, a ove godine oko 200, što je očigledna razlika u prinosu“, ističe Vuković.

Medvjedi krše košnice
Pored nedostatka sunca i prevelike količine kiše, pčelari su suočeni sa još jednim problemom, napadima medvjeda na košnice, kaže Vuković kojem je medvjed dva puta uništio po nekoliko košnica.

„Medvjedi su i ove i prošle godine napravili značajne probleme pčelarima koji moraju ozbiljno da razmišljavaju kako da zaštite pčelinjake. Većina ih je preduzela odredjene aktivnosti na ogradjivanju košnica i postavljanju fizičkih prepreka. Ja sam konkretno postavio električnu čobanicu“, dodaje Vuković.

Predsjednik opštinske komisije za procjenu šteta od zaštićene i nezaštićene divljači Milenko Vladičić, potvrdjuje da je u zadnjih mjesec dana bilo 50 prijava za nadoknadu štete. “ Štete su najviše na ovcama i pčelama. Broj je povećan, Prednjače prijave za napade medvjeda, kada se štete plaćaju u kompletnom iznosu, opština 30 odsto, Šumarstvo 25 a ostatak resorno ministarstvo“ kaže Vladičić.

Republički podsticaji nedovoljni za saniranje gubitaka, na opštinske pčelari ne računaju

Pčelarstvom se bavi 110 Fočaka. Samo njih 20 ostvaruje podsticaje Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, jer imaju 50 i više pčelinjih društava što je osnovni kriterij. Ovogodišnje gubitke pčalari će sanirati sopstvenim sredstvima, na opštinske podsticaje ne računaju, kaže Radomir Radović.

„Prošle godine smo imali 4 marke po pčelinjem društvu, što je malo. Uzimam primjer u FBiH gdje je 30 maraka“,navodi Radović.

„Ne dobijamo opštinske, a republički su jako mali. Borimo se koliko možemo“, kaže iskusni pčelar Mile Pejović.

Fočanski pčelari tvrde da je med, livadski i šumski, iz ovih krajeva izuzetnog kvaliteta, što su pokazale sve analize na institutima u Sarajevu i Banja Luci. Loša godina dovešće do poskupljenja meda, pa se očekuje da će med koštati 20 maraka po kilogramu.

(www.palelive.com/ www.foca-24.info)
Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare