Gdje nastaje Drina počinje avantura – regata sve brojnija

0

FOČA – Regata početnim i najčistijim dijelom toka rijeke Drine u Foči danas je u okviru pete „Drinske avanture“ okupila više od 300 učesnika iz Srpske, Federacije, BiH i Crne Gore.
Kretala se od mjesta nastanka nastanka Drine na granici sa Crnom Gorom, gdje se grle Tara i Piva, do ušća Ćehotine u Foči.

Na oko 40 gumenih čamaca, plovidba duga oko 18 kilometara trajala je više od pet časova.

Kao rijetko kad ovog ljeta, Drina je imala nizak vodostaj, odnosno prirodni tok, jer je Hidroelektrana „Mratinje“ na rijeci Pivi konačno smanjila protok vode kroz turbine.

LJubitelji prirode su zbog toga mogli da uživaju u punoj ljepoti zelenkaste ljepotice sa bjeličastim dnom, a niži vodostaj je uslovio i sporiju vožnju.

Na putu od rafting kampa do Akva parka „Ušće“ u Foči, vesela družina je u više navrata pristajala na prelijepe pješčane sprudove, poznate fočanske plaže Kopilove, Mačkovac, Brežine…

Sanja iz Istočnog Sarajeva oduševljena je ljepotom Drine, ali se ipak nije usudila da zapliva.

„Voda je dosta hladna i samo najhrabriji su uskočili da se okupaju, neki čak i tri puta. Bilo je odlično, možda malo spora vožnja, ali smo imali sjajnu ekipu“, kaže Sanja.

Uz ekipu iz Istočnog Sarajeva, na susjednom čamcu uživale su i komšije iz federalnog Sarajeva.

„Bilo je super, vrijeme nas je poslužilo. Prvi put smo na regati, ali ne i u Foči, priroda je ovdje prelijepa i uvijek vrijedi doći“, hvali ljepote fočanskog kraja Merisa iz Sarajeva.

NJen prijatelj Harun kaže da je ovo bilo prelijepo iskustvo i da će ponovo doći na Drinu.

Mladen Mandić, predsjednik Omladinskog pokreta, koji je peti put organizovao „Drinsku avanturu“ kaže da je uživanje u spustu Drinom ove godine trajalo nešto duže nego ranijih godina.

„Lijepo vrijeme, lijepo druženje i lijepa zabava. Imali smo najveći broj učesnika do sada, više od 40 čamaca, u prosjeku sa osam ljudi na čamcu. Imali smo učesnike iz Istočnog Sarajeva, Sarajeva, Pala, Goražda, Ustikoline, Plužina, čitava regija bila je zastupljena“, naveo je Mandić.

Peta „Drinska avantura“ završena je di-džej žurkom na Akva parku „Ušće“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare