Galić – Tender je poništen, i to se ne povlači

0

SOKOLAC – Vršilac dužnosti direktora Javnog preduzeća Šume Republike Srpske Jakov Galić izjavio je da neće biti povučena nedavna odluka o poništenju tendera o izvozu oble građe sa šumskog kamionskog puta do centralnog stovarišta „Mekote“, kojeg je dobilo Udruženje autoprevoznika „Šumatrans“ sa Han Pijeska.

Galić je Srni rekao da je razlog takve odluke činjenica da su centralna stovarišta ukinuta radi udovoljavanja zahtjevima drvoprerađivača sa platoa Romanije, Sokoca i Visočnika koji su bili u neravnopravnom položaju u odnosu na drvoprerađivače iz drugih dijelova Srpske.

„Postoje tri centralna stovarišta – na Romaniji, Visočniku i Palama. Na njima je sirovina za drvoprerađivače skuplja 12 do 15 KM. Drvoprerađivači su od Vlade, ministarstava industrije i šumarstva, kao i uprave `Šuma` tražili da uslovi budu izjednačeni, odnosno ili da se centralna stovarišta svuda ukinu ili da se svuda uvedu“, objasnio je Galić.

On je dodao da su ti zahtjevi bili opravdani, te da im se izašlo u susret djelimičnim ukidanjem centralnih stovarišta, odnosno davanjem mogućnosti da se na međustovarištima, na šumskim putevima, tovari roba i tako i cijena drvnih sortimenata za sve drvoprerađivače sa područja Srpske bude ista.

„Sada je pogođen interes izvoznika do centralnog stovarišta i imamo situaciju da su oni nezadovoljni. Postupili smo ispravno, jer drvoprerađivači nisu bili u ravnopravnom tržišnom položaju“, naglasio je Galić i ponovio da je to potpuno ispravna, logična i jedino moguća odluka.

On je naveo da se takva odluka nije donijela kako bi se nekome uskratio posao, već da bi s popravilo stanje i svi doveli u istu poziciju, te naglasio da su „Šume Republike Srpske“ ove godine potpisale ugovor sa preduzećem „Natron“ iz Maglaja, a koji je povoljan za prevoznike iz Srpske.

Galić je pojasnio da je ugovoreno da za „Natron“, koji nabavlja velike količine celuloznog drveta, voze isključivo prevoznici sa lokala odakle se nabavlja sirovina, a ne prevoznici iz FBiH.

Članovi Udruženja autoprevoznika „Šumatrans“ sa Han Pijeska blokirali su u petak, 15. februara, dva šumska puta na području ove opštine, ne dozvoljavajući drvoprerađivačima izvoz oble građe sa lagera iz šume, jer su nezadovoljni što je poništen tender kojim su dobili posao prevoza šumske građe.

Oni su najavili za sutra blokadu magistralnog puta Sokolac – Han Pijesak – Vlasenica, uz naizmjenično propuštanje vozila jednom trakom, ukoliko preduzeće „Šume Republike Srpske“ ne povuče nedavnu odluku o poništenju tendera.

(www.palelive.com / opstinasokolac.net)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare