Gajović: Sve manje čitalaca

0

U Narodnoj biblioteci „Pale“, i pored niza marketinških poteza i nabavke aktuelne literature, iz godine u godinu sve je manje upisanih članova, izjavila je Srni direktor ove ustanove Nada Gajović. Gajovićeva je navela da je u protekloj godini bilo upisano 380 članova, i to najviše između 22 i 64 godine starosti.


Članarina u biblioteci je 10 KM, a za djecu poginulih boraca je besplatna, kao i za djecu predškolskog uzrasta i djecu prvih i drugih razreda osnovnih škola.

Prema njenim riječima, Biblioteka „Pale“ ima 32.023 knjige u Odjeljenju beletristike, 30.525 naučnih knjiga, a Zavičajano odjeljenje ima 1.498 knjiga.

„U prošloj godini Biblioteka je nabavila 800 knjiga, i to kupovinom 450, a na poklon je dobila 350 knjiga“, rekla je Gajovićeva, koja je zahvalila svima koji su poklonili knjige ovoj ustanovi.

Gajovićeva je naglasila da se Biblioteka bavi i izdavačkom djelatnošću i da su učestvovali na konkursu Ministarstva prosvjete i kulture Srpske za otkup knjiga i dobili 618 KM.

„Na konkurs smo se prijavili sa našim prvim izdanjem, knjigom poezije Željka Grujića `Stid i mjesečina`. Krajem 2014. godine izdali smo i drugu knjigu, Dejana Gutalja `Tamno pseto samoće`, za koju je autor dobio nagradu `Pečat varoši sremskokarlovačke`, za najbolju pjesničku knjigu na srpskom jeziku objavljenu u 2014. godini“, navela je Gajovićeva i dodala da Biblioteka planira promociju Gutaljeve knjige.

Ona je rekla da se Biblioteka sa novim rukopisom prijavila na konkurs Ministarstva prosvjete i kulture za sufinansiranje izdavačke djelatnosti u 2015. godini.

Gajovićeva je podsjetila da se Biblioteka „Pale“ finansira iz budžeta Vlade Republike Srpke, od čega isplaćuje plate zaposlenima, dok sredstava koja dobiju od opštine koriste za materijalne troškove.

Ona je istakla da Narodna biblioteka „Pale“ svake godine učestvuje i podržava skromnim poklonima manifestacije „Konferencija beba“ i maskenbal u organizaciji vrtića „Bubamara“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare