Gačani se odazvali akciji dobrovoljnog davanja krvi u Bolnici “Srbija”

0

ISTOČNO SARAJEVO – Predsjednik Udruženja dobrovoljnih davalaca krvi Gacko Miroslav Vuković predvodio je grupu od 22 davaoca iz te lokalne zajednice koji su se danas odazvali akciji u Službi za transfuziju Bolnice “Srbija”.

Vuković, koji je danas 80. put dao krv, izjavio je da se uvijek rado odaziva na akcije dobrovoljnog davanja krvi, te da je tokom proteklog rata, kao vozač saniteta u Gatačkoj brigadi Vojske Republike Srpske, uvidio koliko je neophodno da se obezbijede dovoljne količine ove dragocjene tečnosti kako bi ljudske životi bili spaseni.

“Naše Udruženje je formirano 2015. godine, ali ima više od 350 članova. Odazvali smo se na poziv predsjednika Udruženja dobrovoljnih davalaca krvi Sarajevsko-romanijske regije Gospave Pejić da danas damo krv”, rekao je Vuković.

On je nedavno od Crvenog krsta Republike Srpske dobio odlikovanje koje se dodijeljuje ljudima koji su dali krv od 50 do 90 puta.

Vuković je istakao da su članovi Udruženja aktivni u akcijama davanja krvi, mada je pandemija virusa korona umanjila mogućnost odazivanja.

“Uvijek smo se odazivali tamo gdje je neophodno. Imamo dobru saradnju sa službama za transfuziju Foče, Nevesinja i Trebinja, a evo i sada sa Istočnim Sarajevom. Nadam se da ćemo i ubuduće dolaziti da dajemo krv”, rekao je Vuković.

Gligor Koštić, član Udruženja dobrovoljnih davalaca krvi Gacko, koji danas 20 put daje krv, istakao je da je uvijek spreman da da najdragocjeniju tečnost kako bi nekom bio spasen život.

Predsjednik Udruženja dobrovoljnih davalaca krvi Sarajevsko-romanijske Gospava Pejić istakla da je vanredna akcija pokrenuta jer je velika nevolja u vrijeme godišnjih odmora kada ima više zahtijeva od davanja najdragocjenije tečnosti.

“Hvala Udruženju iz Gacka koji su danas naši gosti. Naša dobra saradnja proističe iz naših redovnih kontakata. Shvatili su da je ovdje teška situacija kada je riječ o dobrovoljnom davanju krvi. Zahvaljujem u ime naših sugrađana koji željno očekuju ove jedinice”, rekla je Pejićeva.

Ona je apelovala na građane Istočnog Sarajeva da, ukoliko su u mogućnosti, daju krv posebno negativne krvne grupe.

“U čitavoj Republici Srpskoj je slična situacija. Bukvalno je preveliki pritisak, a tokom ljeta imamo malo davalaca krvi”, rekla je Pejićeva.

Slađana Marjanović iz Zavoda za transfuzijsku medicinu zahvalila je udruženjima iz Gacka i Istočnog Sarajeva za datu krvu, ističući vrijednost svake doze koja nekome može da spasi život.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments