Francuska hodočasnica na magarcu „zaglavila“ na Romaniji

0

Francusku hodočasnicu Stefani Melar (20), koja se na magarcu zaputila iz Francuske za Bliski istok, od smrzavanja spasili romanijski putari. Na hodočasničkom putu od Pariza do Jerusalema dvadesetogodišnju Stefani Melar, koja se preko Evrope na Bliski istok zaputila na magarcu, na Romaniji je zaustavio snijeg. Ruku prijateljstva i spasa pružili su joj radnici „Romanija-puteva“, koji su je u utorak naveče zatekli na zavejanom planinskom prevoju, pored pretovarenog magarca, piše „Euro Blic“. Putari su djevojci obezbijedili toplo prenoćište i hranu, a magarcu štalu. Ponesena simbolikom Isusovog ulaska na magarcu u Jerusalem, mlada Francuskinja je odlučila da na sličan način stigne do Svetog grada. Na put je krenula 20. decembra iz malog mjesta 50 kilometara udaljenog od Pariza, spremna na sve rizike koje put može da donese.

Stefani je novinarima na teško razumljivom srpskom rekla da je do sada prešla trećinu puta i da je mnogo kilometara pred njom. Ona je dodala da nigdje nije doživela gostoprimstvo kao na Romaniji.

U pratnji magarca prešla je, bez većih teškoća, odmarajući pod šatorom, sjeverni dio Italije, Hrvatsku i zapadni dio BiH.

Prema riječima putara Miroslava Golijana, pažnju njega i njegovih kolega izazvao je i njen saputnik, jer magarca nisu vidjeli od sedamdesetih godina.

„Primjetivši da se uz čaj pod vedrim nebom odmara u Podromaniji, pokušali smo da se sporazumijemo sa njom. Uz malo mimike i pisanja riječi na papiru shvatili smo da namjerava da noći u šatoru, što je nama bilo neshvatljivo s obzirom na to da je zima i da je bilo šest stepeni ispod nule. Ponudili smo joj pomoć jer se u neposrednoj blizini nalazi punkt zimske službe. Prenoćište smo joj omogućili u našim prostorijama za dežurstvo, a magarca samo smjestili u štalu naše radnice“, priča Golijan.

Francuskinja kaže da putuje već dva i po mjeseca, ali da ovakvog gostoprimstva i brige kao na Romaniji nigdje nije doživjela.

„Svuda sam spavala pod šatorom, ali mi je dobrodošla jedna noć na toplom jer je preda mnom dug put. Ako sve bude u redu, u Jerusalim ću stići u avgustu“, rekla je mlada medicinska sestra iz Francuske oprostivši se od romanijskih putara.

Tehnički direktor „Romanija-puteva“ Dragan Buloščić rekao je da joj je ovo preduzeće obezbjedilo hranu za narednih nekoliko dana i ponudiće joj smještaj i na području Višegrada u prostorijama njihovog kamenoloma u Dubu.

(MONDO)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare