Forum za bezbjednost: Zbog divljih deponija utvrditi kvalitet vode

0

Opština Pale zadužila je danas preduzeće “Vodovod i kanalizacija” da, zbog odlaganja sumnjivog otpada iz firme “Asa prevent” na divljim deponijama, ispita kvalitet vode sa svih izvorišta iz kojih se ova opština snabdijeva i o tome obavijesti javnost.

Predstavnici policije istakli su na današnjoj sjednici Foruma za bezbjednost građana da su divlje deponije otkrivene na Stambulčiću, opština Pale, i na Vučijoj Luci, opština Istočni Stari Grad, kao i da je dalju istragu o ovom slučaju preuzela Uprava za kriminalisičke poslove MUP-a Republike Srpske.

Iz policije kažu da se to vodi kao sumnjivi otpad, ali da ne znaju da li je opasan dok ne dobiju nalaz vještaka, koji bi trebalo da bude gotov za sedam dana.

Načelnik opštine Pale Miodrag Kovačević rekao je novinarima da su deponije blokirane, dok ne bude dobijen nalaz vještaka.

“Opština je pružila svu podršku nadležnim organima s ciljem što bržeg rješavanja ovog slučaja”, rekao je Kovačević i dodao da je uvjeren da će nadležni organi uskoro saopštiti relevantne činjenice i da će javnost o svemu biti blagovremeno obaviještena.

Kovačević je istakao da je za sutra zakazana vanredna sjednica Skupštine opštine Pale na kojoj će biti razmatrana informacija o odlaganju otpada.

Na sjednicu su pozvani načelnik Centra javne bezbjednosti Istočno Sarajevo Radenko Vasiljević, komandir Policijske stanice Pale, republički ekološki inspektor, predstavnici Odjeljenja inspekcije grada Istočno Sarajevo, direktor preduzeća “Komunalno” Pale i predstavnici Komunalne policije.

Na sjednici Foruma rečeno je da su na legalnoj deponiji na Palama urađene analize zemlje i da su rezultati bili dobri.

Učesnici Foruma razgovarali su o potrebi angažovanja komunalnih policajaca i ekoloških inspektora u noćnim časovima s ciljem sprečavanja prekoračenja vremena rada ugostiteljskih objekata i prekomjerne buke.

Zaključeno je da komunalno preduzeće utvrdi stanje podvožnjaka ispod magistralnog puta Pale – Sarajevo kod Osnovne škole “Pale” i predloži mjere za njegovu sanaciju.

Istaknuto je da je podvožnjak zapušten i da djeca zbog toga izbjegavaju tu da prolaze, pri čemu se izlažu opasnostima kada prelaze preko frekventnog magistralnog puta.

(www.palelive.com / Srna)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments