„Forum teatar“ snima TV serijal „Ogledalo tradicije“

0

ISTOČNO SARAJEVO – U koprodukciji „Forum teatra“ i produkcije „Prvi kadar“ iz Istočnog Sarajeva, u Republici Srpskoj je nastavljeno snimanje TV serijala „Ogledalo tradicije“ koje podržava Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

„Dokumentarni TV serijal `Ogledalo tradicije` nastavak je veoma uspješnih serijala `Azbuka starih zanata` i `Zlatne ruke` koji su emitovani na Radio-televiziji Republike Srpske tokom 2018, 2019. i ove godine, a podržani su od Ministarstva kulture i informisanja Srbije na konkursu za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja namjenjenih pripadnicima srpskog naroda u zemljama regiona“, rekla je Srni autor i producent serijala Aleksandra Mitrić-Štifanić, koja je i u ulozi voditelja.

Prema njenim riječima, serijal će putem 10 epizoda kulturno-obrazovnog i zabavnog karaktera, osim starih i umjetničkih zanata, predstaviti tradicionalnu umjetnost srpskog naroda i običaje, i na taj način proširiti tematski okvir.

Ona je pojasnila da je ovaj projekat nastao s ciljem očuvanja kulturne baštine i tradicije srpskog naroda i nacionalnog, kulturnog i jezičkog identiteta.

„Serijal nam otkriva tajne umjetničkih i starih, gotovo zaboravljenih zanata i dočarava magiju drevnih vremena i tradiciju srpskog naroda, njegove kulture i umjetnosti. Kroz zanimljiv prikaz umjetničkih i starih zanata, tradicionalnog slikarstva, tradicionalne izvorne srpske pjesme, folklora i običaja, serijal prmoviše umjetničke vrijednosti, koje se naslanjaju na bogatu tradiciju i kulturnu baštinu našeg naroda“, istakla je autor serijala.

U vrijeme savremenih tehnologija i modernog društva, navela je Štifanićeva, ljudi, a posebno oni koji pripadaju mlađoj populaciji nemaju odnos prema tradicionalnim vrijednostima i tome koliko je očuvanje kulturne baštine i tradicije jednog naroda značajno za sve buduće naraštaje.

Ona je istakla da stari i umjetnički zanati, kultura i umjetnost, kao dio tradicije srpskog naroda na poseban način oslikavaju duh jednog vremena i predstavljaju značajno kulturno nasljeđe koje je neophodno očuvati.

„Da bi se prave tradicionalne vrijednosti sačuvale od zaborava i da bi nove generacije naučile koliko je to značajno, ovaj serijal će na zanimljiv i kreativan način predstaviti najznačajnije predstavnike zanatske zajednice Srbije i Republike Srpske, kao i predstavnike tradicionalnih, folklornih umjetnosti i na taj način doprinjeti očuvanju kulturnog identiteta našeg naroda“, rekla je Štifanićeva.

Snimanje serijala počelo je u julu na lokacijama u Beogradu, gdje su snimljene emisije o najstarijoj voskarskoj radnji i tradicionalnoj muzici Balkana.

Realizacija ovog jedinstvenog projekta nastavljeno je ovog mjeseca u Istočnom Sarajevu gdje će biti predstavljena tradicija pjevanja i sviranja uz gusle, kako se prave gusle i na koji način ovaj drevni instrument čuva kulturu i istoriju srpskog naroda, kao i tradicija pisane riječi kroz djelo i život književnika i pjesnika Dare Sekulić.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare