Formirati donorsku mrežu u Srpskoj

0
Formirati donorsku mrežu u Srpskoj

ZVORNIK – Cilj zvorničkog Udruženja za transplantirana lica i lica koja čekaju transplantaciju organa „Nada“ jeste da u Republici Srpskoj bude formirana donorska mreža ili koordinaciono tijelo sa Federacijom BiH u kojoj već postoji.

U organizaciji zvorničkog Udruženja, koje je osnovano u septembru i ima više od 60 članova, u Zvorniku je danas održana javna tribina o značaju transplantacije organa – prva ove vrste u Republici Srpskoj.

Predsjednik Udruženja Danijela Ivanović ističe da se organizovanjem tribine želi ukazati javnosti na probleme ovih bolesnika jer je ova kategorija ljudi „nevidljiva“ za državu.

„Namjeravamo da iduće godine održavamo tribine ovog tipa u cijeloj Republici Srpskoj, a ako vidimo da i dalje niko nema sluha za nas, koristićemo radikalnije mjere“, rekla je Ivanovićeva.

Ona je zahvalila gradonačelniku Zvornika Zoranu Stevanoviću i njegovim saradnicima što pružaju podršku Udruženju.

Stevanović je poručio da će i ubuduće podržavati rad Udruženja i najavio da će i sam potpisati donorsku karticu.

Na tribini su o dijagnostifikovanju moždane smrti, te procesu i značaju transplantacije govorili ljekar u Kantonalnoj bolnici Zenica Nermina Rizvanović i predsjednik Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Federacije BiH Tomislav Žuljević.

Tokom trajanja tribine organizovano je i potpisivanje donorske kartice, prvi put u Srpskoj.

Ivanovićeva je napomenula da donorske kartice imaju informativni značaj i da nisu upisane u registre, ali su važne jer iniciraju ljude da u svojim porodicama govore o doniranju organa.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare