Formirati anketni odbor radi rasvjetljavanja neriješenih ubistava

0

Veterani boračkih udruženja Republike Srpske proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata zatražiće da u Narodnoj skupštini Srpske bude formiran anketni odbor s ciljem rasvjetljavanja ubistava visokih policijskih i vojnih komandanata.

Predsjednik Udruženja veterana “Panteri” Bijeljina Petar Cvjetinović rekao je da veterani traže formiranje anketnog odbora u skupštini Republike Srpske kako bi se rasvjetlila ubistva Srđana Kneževića, LJubiše Mauzere, Željka Markovića i ostala neriješena ubistva na području Sarajevsko-romanijske regije i šire.

On je rekao novinarima na Palama, nakon današnje sjednice veterana boračkih udruženja, da veterani žele da znaju dokle se došlo u predmetima i istagama povodom ubistava visokih policijskih i vojnih komandanata Vojske Republike Srpske, jer ima novih momenata kada je riječ o nekim ubistvima, koje će saopštiti na anketnom odboru.

Cvjetinović naglašava da je svima poznato da krivično djelo ubistvo ne zastarijeva, da su to uvijek aktivni predmeti, te da su ubijeni važni ljudi koji ne smiju da budu zaboravljeni.

Prema njegovim riječima, na današnjoj sjednici usvojena je i rezolucija veterana odbrambeno-otadžbinskog rata koja će biti upućena Vladi Republike Srpske s ciljem poboljšanja položaja nekadašnjih boraca.

“Ne želimo da se narod dijeli na patriote i izdajnike. Protiv toga smo i uvijek ćemo biti. Prave patriote su borci koji su stvorili Republiku Srpsku, porodice poginulih boraca koji su svoju djecu poslali u rat, a političari nas ne smiju dijeliti i neće nas dijeliti”, poručio je Cvjetinović.

Sekretar Udruženja boraca “Beli vukovi” Pale Novica Kapuran rekao je da traže pokretanje anketnog odbora koji će zatražiti od Tužilaštva BiH odgovor na pitanje zašto za 19 godina ništa nisu uradili na rasvjetljavanju ovih ubistava, gdje su ti predmeti i da li ima nešta novo.

Predsjednik Udruženja veterana odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske Risto Jeftić rekao je da su prisiljeni da formiraju nove organizacije demobilisanih boraca kako bi borcima obezbijedili ono što je odavno trebalo da im bude obezbijeđeno.

On je najavio da će rezolucija iduće sedmice biti upućena u Narodnu skupštinu Republike Srpske.

Na sjednici boračkih udruženja Republike Srpske proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata bilo je riječi o položaju i statusu boraca /veterana/, političkim tenzijama pred izbore i o neriješenom ubistvu komandanta “Belih vukova” Srđana Kneževića.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments