Foči i Plužinama 376.000 evra od EU

0

FOČA – Opštine Plužine i Foča dobile su 376.000 evra od EU za projekat održivog prekograničnog razvoja, u kome su kao osnovne oblasti djelovanja istaknuti turizam, ruralni razvoj i zaštita životne sredine.


Početak projekta ozvaničili su u Plužinama predstavnici dvije opštine i turističke organizacije koji su naveli da će njegova realizacija trajati dvije godine.

Zamjenik načelnika opštine Foča Radenka Srndović rekla je da Foča ima gotovo iste prirodne potencijale kao i Plužine i da je neophodno unaprijediti rafting Tarom i Drinom.

„Da bismo pomogli rafterima da efikasnije i u skladu sa zakonom naprednije obavljaju svoju djelatnost, moramo riješiti neke dosadašnje dileme kako bismo turistima ponudili kvalitetniju uslugu. Tome će doprinijeti studija ruralnog razvoja koja, osim turizma, tretira i poljoprivredu, odnosno zdravu ishranu“, navela je Srndovićeva.

Menadžer projekta Marija Bakrač istakla je da će prekogranična saradnja biti realizovana obukom turističkih radnika, skipera, vodiča, spasilaca i pružalaca smještajnih usluga, učešćem na sajmovima, kao i izradom zajedničkog veb sajta i propagandnog materijala.

Bakrač je navela da projekat podrazumijeva i obilježavanje staza za šetnju i bicikliste, postavljanje info tabli, znakova i klupa, a predviđena je i izrada strategije ruralnog razvoja, uklanjanje privremenih deponija, nabavka i postavljanje kontejnera, kao i podizanje nivoa svijesti stanovništva o potrebi očuvanja životne sredine.

Predsjednik Skupštine opštine Plužine Milutin Cicmil rekao je da je značaj projekta veliki, jer EU zahtijeva formiranje evroregiona.

„Za Plužine i Foču posebno su značajni slični razvojni projekti i bliskost prirodnih resursa, prije svega hidropotencijal. Neophodno je promovisati i povezivanje dvije države izgradnjom brze ceste Nikšić – Plužine – Foča – Sarajevo, koju Crna Gora ima u planskim programima“, naveo je Cicmil.

Prema njegovim riječima, investicija u brzu cestu značila bi mnogo za razvoj čitavog regiona, posebno Crne Gore i BiH.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare