Filmski festival „Prvi kadar“ od 6. do 10. novembra

0
Festival Prvi Kadar

ISTOČNO SARAJEVO – Jedanaesti Međunarodni filmski festival „Prvi kadar“, čiji je ovogodišnji moto „Pravi kadar“, biće održan od 6. do 10. novembra u Istočnom Sarajevu.

Festival će, u prisustvu autorske i glumačke ekipe, premijerno otvoriti igrani film „Kozije uši“, reditelja Marka Kostića, dobitnika Gran prija Festivala 2012. godine.

„Međunarodni filmski festival ‘Prvi kadar’, jedan od najznačajnijih filmskih festivala u Republici Srpskoj, ove godine ima zadatak da ostvari značajan cilj i misiju – promociju filmske umjetnosti autora iz cijelog svijeta, afirmaciju domaćeg filmskog stvaralaštva i edukaciju filmske publike i filmskih stvaralaca“, izjavila je Srni umjetnički direktor i selektor Festivala Aleksandra Mitrić Štifanić.

Deset dosadašnjih festivalskih izdanja, ističe ona, kao i veliki broj autora koji su zainteresovani za učešće na ovom festivalu dokazuju da je „Prvi kadar“ prepoznat među umjetnicima širom svijeta kao važan i prestižan filmski događaj, čiji je organizator Produkcija „Prvi kadar“.

Štifanićeva je navela da su bogat takmičarski i prateći program visokog umjetničkog kvaliteta, edukativne projekcije, Filmska škola „Prvog kadra“ sa „DokMasterKlas“ predavanjima i radionicama dokumentarnog i animiranog filma, izložbe, promocije knjiga iz oblasti filmske umjetnosti, te brojni gosti iz svijeta filma – dokaz da se Festival iz godine u godinu širi i obogaćuje sadržaj i program.

„Kroz moto festivala stavljamo fokus na izbor najboljih svjetskih i domaćih dokumentarnih i kratkih igranih filmova, koje će publika ove godine imati priliku da vidi, ističući visok kvalitet festivalske selekcije, ali potvrđujući i značaj samog festivala u promociji pravih umjetničkih vrijednosti filmske umjetnosti“, navodi Štifanićeva.

Ona je naglasila da je na ovogodišnji konkurs Festivala stiglo 625 filmova iz cijelog svijeta.

„Posebno je značajno što će publika imati priliku da vidi filmove nagrađene na najznačajnijim svjetskim i domaćim filmskim festivalima: IDFA, Lokarno, Tesaloniki, Kan, Berlinale, Lajpcig, SFF, Beldoks i drugi, a u zvanični takmičarski program selektovano je 43 filma iz 20 zemalja, koji će se takmičiti u pet takmičarskih selekcija“, kaže Štifanićeva.

Ona je precizirala da je riječ o sekcijama „U fokusu“ – Međunarodna selekcija dokumentarnih filmova, „Eks JU u fokusu“ – Regionalna selekcija dokumentarnih filmova sa prostora bivše Jugoslavije, „Kratke priče“ – Međunarodna selekcija kratkih igranih filmova domaćih i stranih autora, „Ključ za film“ – Međunarodna selekcija kratkih igranih filmova studenata filmskih akademija iz zemlje i svijeta i „Novi pogledi“ – Međunarodna selekcija dokumentarnih filmova studenata filmskih akademija iz zemlje i svijeta.

„Pored bogatog takmičarskog programa, biće organizovani specijalni programi, edukativne projekcije, Veče laureata, U sjećanju na…, MasterKlas predavanja, promocije značajnih filmskih festivala iz regiona i svijeta, izdanja iz oblasti filma i izložba dokumentarne fotografije…“, najavljuje umjetnički direktor i selektor 11. „Prvog kadra“.

Pokrovitelji Festivala su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i opštine Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo.

(www.palelive.com / Srna / Foto arhiva)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare