Филмови Ингмара Бергмана на програму Филмотеке

0

Кинотека Републике Српске у оквиру редовног програма ФИЛМОТЕКА приказује два играна
филма шведског режисера Ингмара Бергмана.

„Дивље јагоде“ (1957.) и „Дјевичански извор“ (1960.) су два класична филма шведског
режисера Ингмара Бергмана који се налазе на врху листе најзначајних филмова свјетске
кинематографије.

Драма „Дивље јагоде“ (Wild Strawberries) је једно од најпознатијих Бергманових дјела са чувеним шведским глумцем Виктором Сјостромом у главној улози.

Главни протагонист филма је професор Исак Борг, који је на путовању да прими посебну почаст за свој рад у области медицине. Током путовања, Борг се сусреће са различитим ликовима и ситуацијама које га подстичу на размишљање о животу, старости, усамљености и односима са људима.

Овај филм је познат по свом јединственом стилу и рафинираности у преплетању реалности и снова. Кроз флешбекове и сновиђења, гледаоци добијају увид у прошлост Исака Борга, као и у његове наде, страхове и рефлексије о смрти и постојању.

„Дивље јагоде“ се често наводе као примјер Бергмановог генија у истраживању дубоких психолошких и филозофских тема, као и у преносу сложених емоција и мисли кроз филмски језик.

Филм „Дјевичански извор“ (The Virgin Spring) прати приповјест о богатој шведској средњовјековној породици, коју сналази велика трагедија.

„Дјевичански извор“ истражује теме вјере, милосрђа, освете и спасења на начин који је типичан за Бергманов стил, укључујући комплексне карактере и дубока морална размишљања. Филм је познат по својој снажној емоционалној снази и прецизном режирању, што га чини једним од најзначајнијих дела у Бергмановој каријери.

Филм је освојио Оскара за најбољи страни филм 1961. године.

Оба филма се најчешће истичу као примјери Бергмановог мајсторства у изучавању дубоких психолошких и егзистенцијалних тема, као и у употреби симболизма и метафоре.

Сваки од ова два филма представља јединствени и дубок увид у људску психе и постојање, као и уздизање Ингмара Бергмана као једног од највећих филмских режисера у историји кинематографије.

Осим што су изузетно мајсторски режирани, оба филма се истичу по својој визуелној елеганцији, комплексности карактера и дубини тема које истражују.

Бергманова вјештина у стварању интензивних емоционалних искуства за гледаоце остварује се кроз ова два ремек-дјела кинематографије.

Филмотека ће бити одржана 26. и 27. фебруара, у Културном центру Пале, са почетком од
19.00 часова.

Улаз за публику је слободан.

(www.palelive.com / Кинотека РС)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare