Filmovi Alehandra Hodorovskog na programu “Filmoteke”

0

U organizaciji Kinoteke Republike Srpske večeras će na Palama početi trodnevna “Filmoteka” koja će biti posvećena kultnom čileansko-francuskom režiseru Alehandru Hodorovskom, svestranom umjetniku i intelektualcu koji je svojim avangardnim ostvarenjima pomjerio granice nadrealnog filma.

Na programu su njegovi najznačajniji filmovi “Krtica” /El Topo, 1970/, “Sveta planina” /La montana sagrada, 1973/ i “Sveta krv” /Santa Sangre, 1989/.

Alehandro Hodorovski /90/ priznati pjesnik, književnik, filozof, filmski i pozorišni režiser i scenarista modernog stripa počeo je kao pjesnik u rodnom Čileu, gdje su ga od rane mladosti zanimali umjetnost, misticizam, religija i spiritualnost.

Sa dvadeset godina nastavio je kao nadrealista u Francuskoj, zatim je u Meksiku osnovao avangardno pozorište i napravio neke od kultnih filmova, nakon čega se vratio u Francusku, gdje i danas živi.

Ovaj intelektualac i umjetnik širokih vidika bavio se pantomimom, pozorištem, primijenjenim umjetnostima, psihoterapijom, religijama, književnošću, zen filozofijom, muzikom, ezoterijom.

Vjerujući u umjetnost i njenu iscjeljiteljsku moć, Hodorovski filmu pridaje “mesijansku” ulogu, smatrajući da film nikako ne smije da bude dokona zabava.

Trnovit put distribucije njegovog filma “Krtica” predodrediće ga kao borca protiv industrijalizacije i komercijalizacije filma, te protiv holivudskih studija, koji, držeći finansijske konce u rukama pretvaraju sedmu umjetnost u jeftinu zabavu.

Upravo projekcijom filma “Krtica” večeras počinje februarska “Filmoteka”, pa će ljubitelji filmske umjetnosti u naredne tri večeri imati priliku da upoznaju filmsko stvaralaštvo ovog izrazito upečatljivog autora. Osim što potpisuje scenario, režiju i muziku, Hodorovski igra i glavnu ulogu u ovom kultnom, psihodeličnom vesternu.

Najreprezentativniji film iz njegove filmografije “Sveta planina” iz 1973. godine biće prikazan sutra, a riječ je o nadrealističkoj epopeji o potrazi za besmrtnošću.

Program posvećen Hodorovskom biće završen u srijedu, 27. februara, projekcijom filma “Sveta krv”, kojim je zaokružena neformalna trilogija koju čine ova tri filma jedinstvene tematike – o prosvjetljenju i spasenju, mističnom smislu svih religija.

“Filmoteka” će biti održana u amfiteatru Ekonomskog fakulteta, sa početkom u 19.00 časova, a ulaz za publiku je besplatan.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments