„Filmoteka“ u znak sjećanja na Nebojšu Glogovca

0

U znak sjećanja na nedavno preminulog velikana srpskog glumišta Nebojšu Glogovca, Kinoteka Republike Srpske prikazaće u utorak, 20. februara, film Gorčina Stojanovića „Ubistvo s predumišljajem“, sa Glogovcem u jednoj od glavnih uloga.

„Filmoteka“ posvećena uspomeni na prerano preminulog Glogovca biće održana u Kulturnom centru Pale, sa početkom u 20:00 časova. Pozivamo gledaoce da u što većem broju prisustvuju projekciji filma i na taj način odaju počast velikom srpskom glumcu. Ulaz je slobodan.

Glogovac je na filmu debitovao epizodom u filmu „Vukovar, jedna priča“ Bore Draškovića, a prvu veliku ulogu odigrao je upravo u filmu „Ubistvo s predumišljajem“ (1995), koja mu je donijela i prvo veliko priznanje – nagradu „Car Konstantin“ za najbolju mušku ulogu na Filmskom festivalu u Nišu 1995. godine.

Slijede uloge u mnogobrojnim filmovima: „Do koske“, „Bure baruta“, „Ranjena zemlja“, „Normalni ljudi“, „Munje“, „Bumerang“, „T. T. Sindrom“, „Kad porastem, biću Kengur“, „Država mrtvih“, „Sutra ujutro“, „Optimisti“, „Klopka“, „Hadersfild“, „Kenjac“,“ Žena sa slomljenim nosem“, „Sedamdeset i dva dana“, „Beli, beli svet“ , „Kad svane dan“, „Artiljero“, „Krugovi“, „S/kidanje“, „Dječaci iz ulice Marksa i Engelsa“, „Jednaki“, „Branio sam Mladu Bosnu“, „Enklava“, „Za kralja i otadžbinu“, „Otadžbina“, „Oslobođenje Skoplja“, „Ustav Republike Hrvatske“, „Saga o tri nevina muškarca“, „The Books of Knjige: Slučajevi pravde“, a u postprodukciji su i filmovi „Južni vetar“, „Apsurdni eksperiment“ i „Zaspanka za vojnike“.

Sarađivao je sa istaknutim filmskim rediteljima: Goranom Paskaljevićem, Ljubišom Samardžićem, Srdanom Golubovićem, Radivojem Andrićem, Olegom Novkovićem, Rajkom Grlićem i drugim.

Dobitnik je velikog broja filmskih nagrada i priznanja. Samo u 2017. godini, za glavnu ulogu (Vjeko Kralj) u filmu „Ustav Republike Hrvatske” Rajka Grlića dobio je Gran pri 52. Festivala glumačkih ostvarenja – Filmskih susreta u Nišu, Zlatnu arenu u Puli, nagradu Evropski glumac godine u Italiji i nagradu Najbolji glumac na festivalu u Londonu.

Na pozorišnu scenu stupio je u studentskim danima u predstavi „Velika pljačka“ Džoa Ortona, u režiji Dejana Mijača. Od 1996. godine stalni je član Jugoslovenskog dramskog pozorišta, u kojem je ostvario na desetine uloga i osvojio brojne nagrade i priznanja. Dobitnik je pet godišnjih nagrada JDP-a, Sterijine nagrade, nagrada „Miloš Žutić”, „Ardalion”, „Milivoje Živanović”, i drugih. Radio je sa najznačajnijim pozorišnim rediteljima; Dejanom Mijačem, Slobodanom Unkovskim, Egonom Savinom, Dušanom Jovanovićem, Aleksandrom Popovskim. Njegova posljednja uloga i posljednja odigrana predstava u Jugoslovenskom dramskom pozorištu bio je „Hamlet“, 13. decembra prošle godine.

Glogovac je ostvario značajne uloge i u TV serijama: „Porodično blago“, „Lift“,“ Moj rođak sa sela“, „Ravna Gora“, „Ubice mog oca“, te u seriji „Nemanjići: Rađanje dinastije“.

„Bio je ne samo vodeći glumac svoje generacije, nego i jedan od najvećih u istoriji srpskog glumišta, igrajući s podjednakim uspjehom veliki klasični repertoar i savremene, generacijske uloge u predstavama i filmovima koji su snažno obilježili svoje vreme. Bio je umjetnik širokog izražajnog raspona, žestok i senzibilan, tumač suptilnih dramskih nijansi i karakterni komičar osobitog načina.

Njegov odlazak u zenitu glumačke zrelosti ogroman je gubitak ne samo za srpsko pozorište, film i televiziju, nego i za kulturni i javni život čitavog našeg podneblja“, saopštilo je Jugoslovensko dramsko pozorište povodom Glogovčeve prerane smrti.

Glogovac je rođen u Trebinju 1969. godine. Preminuo je 9. februara u Beogradu. Sahranjen je 12. februara u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

"Filmoteka“ u znak sjećanja na Nebojšu Glogovca

(www.palelive.com)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments