„Filmoteka“ posvećena velikim francuskim glumicama

0

Trodnevna „Filmoteka“ koju Kinoteka Republike Srpske organizuje od 5. do 7. novembra na Palama, biće posvećena velikim francuskim glumicama, a ljubitelji filmske umjetnosti imaće priliku da uživaju u filmovima u kojima su izvanredne uloge ostvarile Brižit Bardo, Izabel Iper i Žilijet Binoš.

„Filmoteka“ počinje u utorak, 5. novembra, projekcijom čuvenog Godarovog filma „Prezir“ iz 1963. godine sa Brižit Bardo u glavnoj ulozi, saopšteno je iz Kinoteke Republike Srpske.

„Prezir“ koji je snimljen prema istoimenom romanu Alberta Moravije iz 1954. godine kombinuje dvije teme: intiman portret braka zajedno sa pričom o tome kako se snima film, a bio je sedmi najgledaniji film u Francuskoj 1963. godine što je donijelo najveći uspjeh do tada za Godara, ali je bio razočarenje za film u kome igra Brižit Bardo.

Brižit Bardo rođena 1934. u Parizu francuska je glumica i pjevačica, koja se na vrhuncu popularnosti povukla iz filmske industrije. Od tada je strastveni borac za prava životinja. Igrala je u 47 filmova, nekoliko mjuzikala na pozornici i snimila oko 60 pjesama. Nagrađena je „Legijom časti“ 1985. godine, ali je odbile da je primi.

U srijedu, 6. novembra, na programu je film Kloda Gorete „Pletilja čipki“ iz 1977. godine sa Izabel Iper u glavnoj ulozi. Snimljen je prema istoimenom popularnom i kritički priznatom romanu Paskala Laine iz 1974. godine.

„Pletilja čipki“ počinje kao ljubavna priča koja polako prerasta u delikatnu studiju karaktera. Film je bio u zvaničnoj selekciji Kanskog festivala 1977. godine i dobio je specijalnu nagradu žirija. Izabel Iper je za svoju interpretaciju lijepe, stidljive Pome dobila nagradu „Bafta“ za najbolju mladu glumicu.

Izabel Iper rođena 1953. u Parizu, do sad je igrala u više od 120 filmova od svog debija 1971. Godine, a jedna je od rijetkih glumica koje su dva puta nagrađene u Kanu, kao i jedna od rijetkih koja je dva puta dobila čuveni „Volpi kup“ za najbolju glumicu na Venecijanskom festivalu.

U četvrtak, 7. novembra, na programu je film „LJubavnici na mostu“ iz 1991. godine, sa Žilijet Binoš u glavnoj ulozi.

Ovo je film koji pripada neobaroknom pravcu /cinema du look/ nastalom u Francuskoj osamdesetih godina prošlog vijeka.

„LJubavnici na mostu“ predstavljaju najeksperimentalniji vid ovog stila i nude raskošnu viziju filma kao neumjerene gozbe za čula. Riječ je o priči bez ikakvog zapleta, o beskućnim, zlosrećnim ljubavnicima koji su svoju sudbinu zapečatili na pariskom mostu Pon Nef. Snimanje filma je trajalo tri godine i dugo vremena ovo je bio najskuplji francuski film svih vremena.

Evropska filmska akademija je proglasila Žilijet Binoš za najbolju evropsku glumicu 1992. godine za ulogu u ovom filmu.

Žilijet Binoš rođena 1964 u Parizu, prvu od ukupno 10 nominacija za Cezara dobila je 1986. godine za ulogu u filmu „Randevu“. Međunarodna slava ubrzo je krunisana Oskarom za sporednu ulogu u filmu „Engleski pacijent“ Antonija Mingele iz 1996. godine.

Filmoteka će biti održana od 5. do 7. novembra u amfiteatru Ekonomskog fakulteta u Palama sa početkom u 19.00 časova. Ulaz za publiku je slobodan.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare