Filmoteka posvećena čuvenim ostvarenjima Emira Kusturice

0

Februarska Filmoteka koju organizuje Kinoteka Republike Srpske u ponedjeljak i utorak, 22. i 23. februara, biće posvećena najpoznatijem savremenom srpskom režiseru Emiru Kusturici.
Kusturica je dobitnik dvije Zlatne palme u Kanu, režiser, scenarista, glumac, producent, muzičar, pisac, nosilac Ordena viteza umjetnosti i književnosti u Francuskoj, ambasador UNICEF-a u Srbiji, te osnivač Međunarodnog filmskog festivala „Kustendorf“ na Mokroj gori.

Filmsku režiju je završio na čuvenoj filmskoj akademiji u Pragu i već sa svojim prvim dugometražnim igranim filmom stekao je međunarodnu pažnju.

Prvi njegov film „Sjećaš li se Doli Bel?“ /1981/ ostvario je ogroman uspjeh time što je izabran u zvaničnu konkurenciju Venecijanskog festivala 1981. godine, gdje je i nagrađen Zlatnim lavom za najbolji debitantski film.

Sljedeći njegov film „Otac na službenom putu“ /1985/ osvaja glavnu nagradu u Kanu, a Kusturica u ranoj fazi svoje karijere postaje jedan od vodećih evropskih režisera.

Iz Kinoteke navode da će prve večeri Filmoteke na programu biti „Otac na službenom putu“, a glavne uloge tumače Moreno de Bartoli, Predrag Miki Manojlović, Mirjana Karanović, Mustafa Nadarević, Pavle Vuisić i nedavno preminula diva jugoslovenskog filma Mira Furlan.

Scenario je, kao i za Kusturičin prvi film, napisao Abdulah Sidran. Film na suptilan način kritikuje političke turbulencije poslijeratne Jugoslavije i stvaranje zloglasnih radnih logora u to vrijeme.

Apsolutni je pobjednik Pulskog filmskog festivala – Zlatne arene za film, režiju i scenario. Međutim, najveće priznanje, ne samo za Kusturicu već za jugoslovenski film uopšte došlo je iz Kana gdje je nagrađen Zlatnom palmom za najbolji film.

U utorak 23. februara na programu je „Život je čudo“. Glavne uloge su povjerene Slavku Štimcu, Nataši Šolak, Vesni Trivalić, Vuku Kostiću i Aleksandru Berčeku.

„Film za temu ima stari motiv o zabranjenoj ljubavi. Ovaj put posmatran kroz prizmu dvoje ljubavnika na suprotnim stranama u ratu u BiH. Kroz ovaj film publika se prvi put upoznala sa Drvengradom, danas kultnim mjestom na Mokroj Gori gdje se održava filmski i muzički festival `Kustendorf`“, navode iz Kinoteke.

U saopštenju piše da je film „Život je čudo“ prikazan na zvaničnoj konkurenciji Kanskog festivala, a dobio je i prestižnu francusku nagradu „Cezar“ za najbolji film Evropske unije /rađen u koprodukciji Srbije i Francuske/.

Filmoteka će biti održana u bioskopskoj sali Kulturnog centra Pale sa početkom u 18.00 časova.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare