Filmoteka posvećena čuvenim glumačkim parovima

0

Septembarska „Filmoteka“, koju Kinoteka Republike Srpske organizuje od sutra do četvrtka, 24. septembra na Palama, biće u znaku kultnih glumačkih parova Voren Biti i Fej Danavej, Pol NJumen i Robert Redford, te Suzan Sarandon i Đina Dejvis.

Prvi na programu je film Artura Pena „Boni i Klajd“ iz 1967. godine sa Vorenom Bitijem i Fej Danavej u glavnim ulogama. To je djelimično biografski film koji je realističan zahvaljujući detaljnoj scenografiji i kostimima, te snimanju na autentičnim lokacijama u sjevernom Teksasu.

Ovaj mladalački film, snimljen u stilu francuskog novog talasa ostvario je veliki uspjeh kod publike i dobio 10 nominacija za „Oskara“, saopšteno je iz Kinoteke.

Naredne večeri, u srijedu, 23. septembra, na programu je film DŽordža Roj Hila „Buč Kesidi i Sandens Kid“ iz 1969. godine, sa Pol NJumenom i Robertom Redfordom u glavnim ulogama.

Inspiracija za film je bio legendarni par odmetnika poznatih kao posljednji veliki pljačkaši Divljeg zapada.

Kultno spajanje dvije vjerovatno najveće zvijezde Holivuda tog vremena bilo je jako profitabilno jer je film bio apsolutni hit godine u bioskopima. Od sedam nominacija za „Oskara“ nagrađen je sa četiri.

Na kraju, u četvrtak, 24. septembra, na programu je netipičan film iz opusa čuvenog Ridlija Skota „Telma i Luiz“ /1991/. Ovaj film je feminizirao žanr koji je ranije pripadao isključivo muškarcima.

U naslovnim ulogama Suzan Sarandon i Đina Dejvis utjelovljuju obične američke žene, koje su suočene sa gomilom prepreka /grubi muškarci, poslovi bez perspektive, život bez užitka/ dok jednostavno pokušavaju da prežive.

„Filmoteka“ će biti održana u Kulturnom centru Pale od 19.00 časova, a ulaz za publiku je slobodan.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare