Filmoteka posvećena Andriću u okviru „Čučkovih književnih susreta“

0

U  okviru  četvrtih „Čučkovih književnih susreta“, koji će u organizaciji Narodne biblioteke „Branko Čučak“ iz Han Pijeska biti održani od 16. do 18. marta ove godine u Han Pijesku, Kinoteka Republike Srpske učestvovaće sa programom „Filmoteke“ posvećene Ivu Andriću.

„Filmoteka“ posvećena Andriću biće održana u subotu, 17. marta u 18.00 časova,  u kino sali Centra za omladinu i sport „Pogled“ u Han Pijesku.

Kao i  prethodno u  Palama i Istočnom Sarajevu,  na programu ove „Filmoteke“  su dokumentarci Branka Brđanina Bajovića „Bosna zemlja mržnje“ , u produkciji „Srna filma“ iz 1993. godine i „Bukvar bukvica“ Milenka Jovanovića iz 2001. godine, takođe u produkciji „Srna filma“.  Na kraju, biće prikazan igrani film „Anikina vremena“ iz 1954. godine.  Riječ je o prvom igranom filmu snimljenom prema Andrićevom književnom djelu ,  u produkciji „Avala filma“ i režiji Vladimira Pogačića.  

U oktobru ove godine  navršiće se  120 godina od rođenja  našeg nobelovca , a prethodna godina  protekla je u znaku obilježavanja pedesete godišnjice  dodjeljivanja Nobelove nagrade za književnost Ivu Andriću.

Realizacijom ovog programa, Kinoteka Republike Srpske pridružiće se, takođe,   i obilježavanju četvrte godišnjice od smrti Branka Čučka, jednog od najznačajnijih savremenih srpskih književnika  sa naših prostora.

(www.palelive.com)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments