Filmom pripovijeda svijetu o Srbima

0

ISTOČNO SARAJEVO – Režiser i glumac Jelena Mila, koja je u Stokholmu osnovala „Balkan nju festival film“, ističe da je njen umjetnički i profesionalni cilj da „srpskim filmom i srpskim jezikom svijetu pripovijeda priče o Srpkinjama i Srbima“.
„Već pet godina u Švedskoj realizujem projekat koji se zove `Banef`, a prvobitna ideja mi je bila da organizujem srpski filmski festival. Ni danas nisam zadovoljna tim balkanskim prefiksom, ali želim da festivalu dam širi umetnički kontekst“, ističe ona za Srnu.

Mila, koja je u Srbiji poznata i kao Jelena Ivanišević Paunović, na svom festivalu prezentuje filmove iz cijele BiH – i Republike Srpske i Federacije BiH.

„Moram priznati, u Stokholmu Hrvati imaju svoju publiku, a Bošnjaci svoju. U svakom slučaju, mi želimo da naše filmove vidi što više Šveđana jer mi pričamo našu, srpsku priču“, poručuje ova svestrana umjetnica.

Prema njenim riječima, sve Šveđane ne zanima Balkan, ali postoje ljudi koji vole, prate i znaju šta se tamo dešava jer imaju neku vezu ili balkansko porijeklo.

Ona ističe da se Lena Endre, poznata švedska glumica, oduševila već nakon prvog gledanja srpskih filmova na „Banefu“.

„Endre je ocenila da tamo gde švedski film stane – tu nastavlja i ide do kraja – srpski film. Vaši ljudi, rekla mi je ona, ne plaše se smrti, o svemu pričaju otvoreno, čak i o tabu temama“, kaže Mila.

Prošle godine, odlukom žirija čiji su članovi Šveđani, na „Banefu“ je pobijedio film „Isceljenje“ autora Ivana i Monje Jović, koji govori o srpskom monahu kojem dolazi musliman sa bolesnim djetetom i traži oproštaj.

Mila sa posebnim zadovoljstvom naglašava da je sa osnivačima, direktorom i selektorom Međunarodnog filmskog festivala „Prvi kadar“ Vitomirom Mitrićem i Aleksandrom Mitrić Štifanić dogovorila saradnju, tako da će „Prvi kadar“ i „Banef“ razmjenjivati kratke i dokumentarne filmove…

„Banef“ veliku pažnju poklanja nečemu što se zove „snouvi“, odnosno ediciji „Žene na filmu – kreativno povezivanje“.

„Srećna sam jer vidim da su u Republici Srpskoj i Srbiji žene režiseri, glumci, producenti i slično veoma zastupljeni u filmskoj umetnosti i da i o tome `Prvi kadar` zaista vodi računa“, ističe Mila.

Ona je u okviru 9. „Prvog kadra“ izvela monodramu „Čelične ratnice“.

„To je moj odgovor na stereotip da su Srbi kroz vekove bili teroristi. Pa ako su samo oni ubijali i pljačkali tokom svih proteklih ratova, šta su im radile žene koje su se uključile u otpor srpskog naroda protiv neprijatelja u Prvom svetskom ratu, balkanskim ratovima, Nevesinjskom ustanku…“, pita Mila.

Za sebe kaže da se i danas u Švedskoj vidi kao ona lebdeća riba u filmu Emira Kusturice „Arizona drim“, koja je svjedok svega, ali ne može ništa da kaže.

Mila najavljuje da će još neko vrijeme ostati vjerna „Čeličnim ratnicima“, ali već planira novu „veliku priču o velikoj ženi“, sa kojom dijeli svoje crnogorske korijene, iako je rođena Beograđanka.

„Riječ je o Vasiliji Vukotić i o Mojkovcu, gdje se odigrala istorijska bitka koja je veoma važna, ali neki i danas pokušavaju da je zaobiđu. Doživljavam je kao `malo Kosovo` jer je i danas nejasno ko je tada pobedio“, navodi Mila za Srnu.

Ona najavljuje da NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorski Amfilohije i vladika Joanikije pripremaju obilježavanje stogodišnjice Mojkovačke bitke, a da će ona realizovati proširenu varijantu tog istorijskog događaja, odnosno izvesti monodramu o Vasiliji Vukotić.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare