Film „Branio sam Mladu Bosnu“ Srđana Koljevića otvara ovogodišnji „Filmski kampus“

0

Premijernim prikazivanjem filma „Branio sam Mladu Bosnu“ Srđana Koljevića večeras će u Palama, u prisustvu brojnih filmskih umjetnika i studenata iz Republike Srpske, Srbije i Crne gore, svečano biti otvoren peti po redu „Filmski kampus“, koji Kinoteka Republike Srpske organizuje od 26. do 30. maja.

Program počinje u Kulturnom centru Pale u 19:00 časova.

Uz Koljevića, koji će prisustvovati premijeri filma i biti jedan od učesnika ovogodišnjeg „Kampusa“, gosti Kinoteke Republike Srpske i učesnici „Kampusa“ su istaknuti filmski i pozorišni reditelj, scenarista, pisac, profesor univerziteta Boro Drašković, direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović, upravnik Arhiva Jugoslovenske kinoteke Aleksandar Erdeljanović, viši stručni saradnik u Arhivu Jugoslovenske kinoteke Božidar Marjanović, profesor Nikola Lorencin, filmski i tv reditelj, Dragan M. Ćirjanić, urednik Dokumentarne readakcije RTS-a, filmski i tv reditelj, Slavko Milanović, dramaturg Narodnog pozorišta u Beogradu i docent na Akademiji umjetnosti u Banjoj Luci Draško Gajić.

U edukativnom dijelu „Filmskog kampusa“ učestvuju studenti sa dva univerziteta iz Republike Srpske – studenti Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci i studenti Filozofskog fakulteta (teatrologija i žurnalistika) Univerziteta u Istočnom Sarajevu, te studenti Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu i njihove kolege sa Cetinja, svi studenti dramaturgije u klasi profesora Srđana Koljevića.

Biće ovo prilika ne samo za susrete sa istaknutim filmskim umjetnicima i sticanje novih znanja nego i prilika za međusobno upoznavanje, druženje, razmjenu iskustava i uspostavljanje buduće profesionalne saradnje.

Narednih nekoliko dana Kinoteka Republike Srpske, odnosno njen Filmski arhiv, biće mjesto okupljanja mladalačkog duha i stvaralačke energije budućih i iskustva već dokazanih filmskih umjetnika, koji će u radnom dijelu „Filmskog kampusa“ održati čitav niz praktičnih i teoretskih predavanja iz oblasti filmske umjetnosti. Takođe, biće predstavljeni i studentski radovi.

Učesnicima „Filmskog kampusa“ biće prezentovani sadržaji Filmskog arhiva Kinoteke Republike Srpske, od bogatog filmskog fundusa i prateće filmske građe do brojnih predmeta filmske tehnike muzejskog tipa koji čine kinotečki fundus, te predstavljene tematske izložbe iz oblasti filma.

U okviru Revijalnog filmskog programa koji će tokom „Kampusa“ biti upriličen u Kulturnom centru Pale i slobodan za sve zainterseovane gledaoce, biće prikazani igrani i dokumentarni filmovi ovogodišnjih učesnika „Kampusa“.

Tako će publika imati priliku da vidi i neke od prvih filmova Bora Draškovića, njegov debitantski film „Horoskop“ (1969), koji je nagrađen Srebrnom arenom u Puli kao i film „Usijanje“ iz 1979. godine.

Biće prikazan i igrano-dokumentarni film Nikole Lorencina „Slikar i beračica grožđa“ (2014) i dokumentarni film Dragana M. Ćirjanića „Troickosavsk – Kjahta grofa Save Vladislavića“.

Filmske projekcije naredna dva dana počinju u 18:00 (za dokumentarni) i u 20:00 časova (za igrani program), dok će u petak 29. maja u 19:00 časova biti prikazan njemački igrani film iz 1927. godine „Ljubimica guvernera“, kojim će biti završen revijalni filmski program.

Za Kinoteku Republike Srpske:
Jadranka Pandurević, urednik programa

(www.palelive.com)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare