Film o Radovanu Karadžiću – personifikacija srpskog stradanja

0

ISTOČNO SARAJEVO – Povodom obilježavanja Dana odbrane Ilidže, u Istočnom Novom Sarajevu prikazan je dokumentarno-igrani film režisera Dragana Elčića „Radovan-Povik iza zidova tamnice“ koji predstavlja priča o prvom predsjedniku Srpske Radovanu Karadžiću, ali i o srpskom narodu i nepravdama koje su mu nanesene.

„Film je rađen tako da se prikaže istina koja će neke da zaboli, nekima neće biti prijatna, ali je to istina koja je za srpski narod veoma bitna“, rekao je Srni direktor filma Slobodan Stojanović i dodao da ostvarenje nije rađeno za potrebe aktuelnog trenutka, nego za duži period, kao neka vrsta istorijske video-čitanke.

Stojanović vjeruje da će, nakon ovih projekcija, mnogi poželjeti da film ponovo vide jer prvo gledanje ne može da obezbijedi da se vidi sve ono što film nudi.

On kaže da je Elčić sigurno najbolji reditelj na ovim prostorima, njegova djela su već antologijska, a mnogi njegovi filmovi osvojili su svjetske nagrade.

„Elčić je kroz složenu materiju, višeslojnu po značaju, veoma komplikovanu u scenarijskom pogledu, ali nadasve politički osjetljivu, uspio da prikaže nešto, a da to ne bude propaganda, nego činjenice“, rekao je Stojanović i dodao da je to priča o čovjeku koji je nepravedno zatvoren u tamnici, a koji je personifikacija ukupnog srpskog stradanja.

On je dodao da će film večeras biti prikazan u Gacku i Banjaluci, sutra u Bijeljini, a onda širom Republike Srpske. Na zahtjev brojnih gledalaca, u Beogradu je zakazana nova projekcija u Centru „Sava“.

Predsjednik Boračke organizacije Istočna Ilidža Goran Šehovac kaže da je obilježavanje Dana odbrane Ilidže, odnosno 22. aprila i 14. maja 1992. godine, kada su pripadnici takozvane Armije BiH izvršili prvi i drugi napad na ovu sarajevsku opštinu, počelo nizom sportskih i kulturnih manifestacija.

On je naveo da je održan i okrugli sto o temi „Unutrašnja agresija muslimanskih paravojnih formacija“, te istorijski čas za učenike i niz sportskih manifestacija na kojima je učestvovalo oko 1.000 učenika.

„Danas imamo tri projekcije filma o prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžići i o tome šta se stvarno dešavalo u minulom ratu“, rekao je Šehovac, ističući da se na ovaj način želi pokazati da Srbi nisu ratni zločinci već narod koji nije htio ovaj rat.

On je dodao da se obilježavanje Dana odbrane Ilidže završava u nedjelju, 14. maja, kada će u Crkvi Svetog Save u Blažuju biti služen parastos za poginule i umrle borce. Nakon toga biće položeno cvijeće na spomenik sa uklesanim imenima 48 boraca Oklopnog bataljona Prve sarajevske brigade koji se nalazi na Centralnom trgu u naselju Dobrinja četiri.

U večernjim časovima, u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo biće održana svečana akademija na kojoj će se okupljeni podsjetiti ratnog puta Ilidžanske brigade i pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

U napadu 22. aprila 1992. godine poginulo je 13 stanovnika Ilidže, a osam je oteto iz transportera na aerodromskoj pisti, za šta ni do danas niko nije odgovarao.

Na području opštine Ilidža poginula su 1.054 borca, od kojih 560 pripadnika Ilidžanske brigade koja je branila svoju teritoriju od napada iz pravaca Sarajeva, Hrasnice i Igmana.

Ilidžanska brigada bila je bastion Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske i dala je ogroman doprinos u stvaranju Republike Srpske.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare