Festival poezije za djecu i mlade

0

ISTOČNO SARAJEVO – Trinaesti međunarodni festival poezije za djecu i mlade „Trinaesto poglavlje“, u organizaciji Forum teatra, biće održan u Istočnom Sarajevu u utorak i srijedu, 9. i 10. decembra.

Direktor Forum teatra Vitomir Mitrić rekao je da je na konkurs festivala stigao veliki broj radova djece i mladih, te da su odabrani i nagrađeni najbolji.

Mitrić je na konferenciji za novinare naveo da je prvo mjesto u kategoriji djece od prvog do petog razreda osvojila Anđela Jovanović, učenica trećeg razreda Osnovne škole /OŠ/ „Branko Miljković“ iz Niša, a u kategoriji od šestog do devetog razreda Milica Radovanović, učenica devetog razreda OŠ „Risto Proroković“ iz Nevesinja.

Prema njegovim riječima, u kategoriji srednjoškolaca prvo mjesto osvojila je Tijana Babić, učenica drugog razreda Gimnazije „Jovan Dučić“ iz Trebinja.

Mitrić je naglasio da su ove godine radove mogli poslati i pjesnici od 18 do 30 godina, te da je prvo mjesto – Pjesničko uzdarje „Radoslovnica“ osvojila Bojana Deronjić, student Filološkog fakulteta – njemački jezik i književnost iz Banjaluke.

On je rekao da će prvog dana festivala, na svečanoj akademiji, učestvovati poznata književna imena, nakon čega će biti održano „Veče Dare Stoiljković“, dok je za srijedu, 10. decembar, planirano druženje djece sa pjesnicima „Pouči me – nauči me“, proglašenje pobjednika i dodjela nagrada.

Direktor Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske Rade Ristović rekao je da ovaj festival podstiče stvaralaštvo kod djece i mladih i da će Zavod to uvijek podržavati.

„Ovakav vid književnog stvaralaštva obogatiće kulturnu scenu Istočnog Sarajeva“, dodao je Ristović.

Književnik Dara Sekulić naglasila je da je veoma značajna poezija koju djeca stvaraju, a posebno kada se to vrednuje i nagradi.

Ona je naglasila da ovaj festival daje mogućnost djeci da dođu do svoje poetike na lakši način i da istovremeno uče i sazrijevaju kao pjesnici.

„Svi pristigli radovi zaslužuju pohvalu i bilo je teško odabrati najbolje“, istakla je Sekulićeva.

Generalni sponzor festivala je Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Srpske, a festival je sufinansiralo Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments