Festival harmonike okupiće učesnike iz 10 zemalja

0

ISTOČNO SARAJEVO – Na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Istočnom Sarajevu večeras će biti otvoren Osmi internacionalni festival harmonike „Akordeon art“, koji će okupiti učesnike iz 10 zemalja i u okviru kojeg će biti potpisan sporazum o saradnji sa Univerzitetom iz Odese.


Dekan Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu Dražen Kosorić rekao je novinarima da je ovo veoma značajan umjetnički događaj, vjerovatno jedan od najznačajnijih u ovom gradu, ali i Republici Srpskoj i BiH.

On je naglasio da Festival svake godine uspijeva da privuče sve više publike i da predstavi harmoniku na drugačiji način, njene izražajne mogućnosti, kao instrument na kome se može izvoditi bilo koji žanr i stil muzike.

Kosorić je napomenuo da su za takmičenje u ovoj godini prijavljeni kandidati u 13 kategorija, te da svake godine ima sve više takmičarskih kategorija.

Kosorić je naveo da danas u 12.00 časova počinje takmičenje u dvije kategorije, a večeras u 20.00 časova Festival će biti svečano otvoren nastupom ansambla iz Srbije „Solisti di sud“.

„Riječ je kvintetu koji izvodi, uglavnom, djela Astora Pjacole. To će biti veoma dobar koncert“, istakao je Kosorić.

On je najavio da sutra od 10.00 časova počinje takmičenje u tri kategorije, a u 17.00 časova predavanje će održati profesor Verner Vajbert iz Austrije, koji je predsjednik Udruženja akordionista Austrije.

Za sutra u 20.00 časova planiran je solistički koncert Marije Vlasove sa Akademije muzike „Gnjesin“ iz Moskve.

Kosorić kaže da će u četvrtak, 1. juna, takmičenje početi u 10.00 časova, a u
20.00 časova biće održan koncert klasične harmonike mlade i perspektivne Tjen Đenan iz Kine.

U petak, 2. juna, biće nastavljeno takmičenje u nekoliko kategorija i zatvoren Festival proglašenjem pobjednika, uručenjem pehara i koncertom laureata sa početkom u 18.00 časova.

Kosorić je zahvalio sponzorima Festivala, resornom ministarstvu, Gradskoj upravi, opštinama i drugim sponzorima.

Prorektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Sandra Ivanović rekla je novinarima da je ovaj festival izuzetno značajan, ne samo za Muzičku akademiju i Univerzitet, već i za Grad Istočno Sarajevo, Republiku Srpsku i BiH.

Ona je napomenula da Festival svake godine okupi eminentne pedagoge i izvođače sa najprestižnijih svjetskih akademija, što je dobra prilika za unapređenje međunarodne saradnje u oblasti umjetnosti.

„To je dobra prilika i za studente, profesore i građane da čuju vrhunske koncerte svjetskih majstora harmonike, kao i da budu razmijenjena iskustva i ostvareni novi kontakti“, naglasila je Ivanovićeva.

Ona je rekla da je ove godine veliki broj takmičara i predavača iz Rusije, Kine, Italije, Ukrajine, Austrije, Grčke, Hrvatske, Srbije, Slovenije i BiH, te najavila da će Univerzitet u Istočnom Sarajevu potpisati sporazum o saradnji sa nacionalnom Muzičkom akademijom „Antonina Vasiljevna Neždanova“ iz Odese – jednom od najprestižnijih ustanova ove vrste u svijetu.

Profesor Vladimir Murza sa Nacionalne muzičke akademije „Neždanova“ iz Odese i član žirija zahvalio je za poziv da učestvuje na festivalu harmonike, ističući da su ovakve manifestacije važne za razvoj kulture i Akademije u Istočnom Sarajevu.

On je napomenuo da je ovaj put došao bez harmonike, ali je donio dokumenta o saradnji između Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu i Nacionalne muzičke akademije u Odesi, koje će potpisati sporazum veoma značajan za obje ustanove.

Murza kaže da je izuzetno ponosan što Dražen Kosorić, jedan od njegovih najboljih studenata, izvodi njegova djela za harmoniku i što sarađuju kao kompozitor i izvođač.

On je rekao da u okviru Festivala postoji i takmičenje na kome se pojavljuju nova imena i nade.

Član žirija sa Konzervatorijuma u Mariboru Slavko Magdić kaže da je prvi put na ovom festivalu i ocijenio da je kvalitet izvođenja na harmonici izuzetan, te da će biti zanimljivo pratiti sva dostignuća.

„Jedan od glavnih razloga mog dolaska je druženje sa kolegama i razmjena iskustava, što omogućava da se u budućnosti realizuju zajednički planovi“, naveo je Magdić i podsjetio da su profesori sa Muzičke akademije iz Istočnog Sarajeva gostovali Mariboru i Slovenskoj Bistrici, gdje su održani koncerti visokog nivoa.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare