Festival guslara okupio 68 majstora na strunama

0

FOČA – Na 24. Festivalu guslara Republike Srpske, koji se ovog vikenda održava u Foči, 68 guslara iz 17 društava Srpske takmiči se za titulu najboljeg i za deset mjesta koja vode na Savezni festival guslara srpskih zemalja.


Prije sinoćnje polufinalne večeri, održana je i audicija na kojoj je eliminisano 28 takmičara, pa je u polufinalu ostalo 40 guslara, od kojih će 20 nastupiti večeras u velikom finalu.

Guslari iz svih krajeva Srpske, od Banjaluke, preko Bijeljine do Trebinja, u polufinalu su, kako to propozicije takmičenja nalažu, pjevali stare pjesme iz zbirke Vuka Karadžića, dok su u finalu dozvoljene i pjesme novijeg datuma.

Sekretar Saveza guslara Republike Srpske Milan Nikčević rekoa je da je Savez guslara srpskih zemalja „jedina institucija, pored Srpske pravoslavne crkve, koja danas okuplja Srbiju, Crnu Goru i Srpsku“.

On je izjavio Srni da je uloga gusala jasna i da se pokazala kroz srpsku istoriju, te da je u današnjem vremenu opstanak gusala pravo čudo.

„U Srpskoj sada imamo više od 120 guslara, koji aktivno rade u svojim društvima, što je za 21. vijek velika stvar. Ima dosta mladih guslara, a i guslarske publike i jednostavno gusle moramo sačuvati, jer su one čuvar našeg identiteta“, rekao je Nikčević.

Stručnim žirijem, koji ima težak zadatak da izabere najbolje, a koji čine iskusni guslari i profesori Bogoslovije, predsjedava profesor Cetinjske bogoslovije Budimir Aleksić.

Titulu osvojenu prošle godine brani Nevesinjac Miloš Parović, član Guslarskog društva „Tešan Podrugović“ iz Gacka.

Organizatori Festivala su Savez guslara Republike Srspke i Guslarsko društvo „Herceg Šćepan“ iz Foče.

Finale je večeras od 19.00 časova.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare