Ferguson: BiH ne zaostaje za regionom

0

ISTOČNO SARAJEVO – Ambasador Velike Britanije u BiH Edvard Ferguson rekao je novinarima uoči javne diskusije „NATO i pitanje odbrane“ u Istočnom Sarajevu da BiH ne zaostaje za zemljama regiona kada je riječ o saradnji sa NATO savezom.
Ferguson je naveo da će na skupu biti raspravljano o daljem napredovanju Oružanih snaga BiH, te o njihovom djelovanju u slučaju prirodnih i drugih katastrofa.

„Oružane snage BiH već su pokazale efikasnost tokom poplava 2014. godine, a NATO im može pomoći da postanu još bolje“, istakao je Ferguson.

On je rekao da je svjestan činjenice da se određena grupa ljudi, među kojima su i studenti, protive ulasku BiH u NATO.

„Nisam ovdje da osporim ta mišljenja, nego da iskreno odgovorim na pitanja u vezi sa NATO savezom, kako bi pomogao boljem informisanju ljudi“, kaže Ferguson.

Komandant NATO-a u BiH brigadni general Žizel Vilc rekla je da je članstvo BiH u NATO pitanje za budućnost, te da će o njemu odlučivati građani BiH i Savez.

Prodekan za nastavu na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu Marko Đogo istakao je da su mladi veoma zainteresovani za ovu temu jer ona direktno utiče na kvalitet njihovog života u budućnosti.

Debati su prisustvovali predstavnici javnih institucija i studenti Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare